Danske virksomheder drømmer om persiske penge

Med weekendens ophævelse af de fleste af sanktionerne mod Iran er et godt stykke af vejen banet for, at danske virksomheder kan få foden indenfor på det potentielt meget lukrative marked.

Foto: ATTA KENARE. Teheran er en by fuld af forbrugslystne iranere, der har haft svært ved at få vestlige varer de seneste ti år. Foto: Atta Kenare/AFP
Læs mere
Fold sammen

»Med sin deltagelse i atomaftalen sender Iran et klart signal om, at landet er klar til at lave forretninger. Og jeg kan forsikre jer om, at Danmark er klar til at lave forretninger med Iran!«

Ordene er udenrigsminister Kristian Jensens (V) og falder i en konferencesal i Teherans luksuriøse Hotel Azadi tidligere på måneden.

Ministeren tog få dage efter nytår af sted for at præsentere en handelsdelegation på 58 danske virksomheder, og selv om han naturligvis benyttede lejligheden til at tale politik med sine iranske kolleger, blev der ikke lagt skjul på ønsket om øget samhandel, når først de fleste af sanktionerne mod Iran er blevet ophævet.

Det blev de som bekendt denne weekend, knap to uger efter det danske fremstød, der havde sloganet »Iran is the Next Big Thing«

Og det slogan kan meget vel vise sig at være rigtigt. Med sine knap 80 mio. mennesker er Iran det næststørste marked i Mellemøsten og den 18. største økonomi i verden. Grundet sanktionerne, som landet har været pålagt i knap ti år, har den danske samhandel med Iran været temmelig beskeden. I 2014 lå landet således som nummer 59 på listen over Danmarks eksportmarkeder og aftog samme år danske varer for blot en mia. kroner.

Stort potentiale

Thomas Bustrup, direktør for internationale anliggender i Dansk Industri, er et af hovednavnene i den danske handelsdelegation. Han er ikke i tvivl om, at Danmark har meget at tilbyde det iranske marked, men er samtidig opmærksom på, at den nye, reformvenlige kurs under præsident Rouhani ikke står uudfordret:

»Der er rigtigt meget potentiale i Iran, men det er selvfølgelig risikofyldt. Det kan være, at vi om en årrække kan se, at udviklingen gik en anden vej, end vi ønskede. Fordi Iran er et forholdsvis velstillet land, der har været »lukket ned« på grund af sanktionerne, er der mange muligheder, men der er andre spillere end Danmark,« fortæller Thomas Bustrup under opholdet i Teheran.

Også udenrigsministeren kommer ind på det med konkurrencen, da han taler til de danske forretningsfolk under morgenmaden:

»Der er kommet andre før os – allerede få dage efter aftalen i Wien sidste sommer begyndte de første interesserede at lande i Teheran, og der kommer andre efter os. Vi skal ikke regne med at være de eneste. Så derfor må vi være de bedste!«

Og det er ikke helt ved siden af, mener Thomas Bustrup. Han peger på to fordele, som danske virksomheder har i forhold til mange andre lande:

»For det første: kvalitetsløsninger. Nu har alting jo sin pris, men det er mit indtryk, at iranerne ser den vej nu, hvor man tidligere har købt varer fra Kina og Rusland (der ikke var omfattet af sanktionerne, red.). Desuden føler Iran et historisk fællesskab med Europa. Og så har danske virksomheder stadig et vist brand – ikke mindst i mejerisektoren, men ogsåRambøllog andre rådgivningsfirmaer har et godt navn i Iran.«

En af de danske virksomheder, som de iranske værter nævner gang på gang, erNovo Nordisk. Også i Iran er diabetes en eksploderende samfundsudgift, og medicinalgiganten og Irans sundhedsministerium har flere måneder inden handelsdelegationen underskrevet et såkaldt forståelsesmemorandum om produktion af insulin.

OgsåVestaser iranerne opmærksomme på. De lave oliepriser gør ondt på landet. Den samme olie og gas, som man må sælge relativt billigt inden for landets egne grænser, kan sælges meget dyrere i udlandet, og derfor er iranerne for alvor ved at få øjnene op for grøn energi. Når man dertil lægger, at landet har rigtigt gode vejrforhold til vindmøller, er Vestas en oplagt spiller på det iranske marked.

Forurening er et forretningsområde

Teheran har 15 mio. indbyggere, og byenhar problemer med smog, ligesom trafikken gør selv kortere køreture til lidt af en odyssé, hvilket Thomas Bustrup kan konstatere ved selvsyn på vejen fra det ene møde til det andet:

»Det er for alvor gået op for mig, hvor store udfordringer Iran har med forurening. Og dér har vi jo gode løsninger i Danmark. Det er typisk for olielande, at de er sene til at indse problemet med forurening – det er ligesom Kina.«

Det er svært at forestille sig, at atomaftalen var kommet i hus, og at sanktionerne blev fjernet, hvis ikke den reformvenlige Hassan Rouhani var præsident. Hvad angår de ophævede sanktioners betydning for næste måneds valg siger Thomas Bustrup: »Uden at være partipolitisk giver det forhåbentlig et indtryk af, at der er opbakning til den reformvenlige kurs, også fra en samhandelsmæssig vinkel.«

Iran vil have grøn energi fra danske firmaer:

 

Det er en holdning, som man deler i EKF, Danmarks Eksportkredit. Direktør Anette Eberhard og afdelingschef for Lande, bank & sektor risiko, Jørn Fredsgaard Sørensen, er i delegationen for sammen med den iranske regering at underskrive et forståelsesmemorandum, der bl.a. vil gøre det muligt for EKF at stille garantier for lån til iranske virksomheder, som lægger ordrer i Danmark samt at forsikre danske virksomheder mod manglende betalinger fra Iran.

»Det kloge svar er, at nu ser vi på det, og så ser vi, hvad der kommer ud af det,« griner Anette Eberhard, da Berlingske spørger om valget.

»Der er ingen tvivl om, at de reformvenlige virkelig vil dette, og at de også har tjekket af med de religiøse ledere (der bestemmer, hvem der må stille op til valg, red.). Men det er en balancegang for ikke at skubbe de konservative kræfter for langt fra sig,« siger Jørn Fredsgaard Sørensen om Irans mere åbne kurs over for omverdenen.

De håber begge med EKFs finansiering at opnå ny eksport til Iran for en mia. kr. inden for tre år.