Danske virksomheder bevarer optimismen

Trods truende sorte skyer over verdensøkonomien er optimismen intakt hos videnstunge danske virksomheder. To ud af tre virksomheder i dansk erhvervslivs vækstlag tror nemlig stadig på øget omsætning.

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at 63 procent af de videnintensive virksomheder tror på omsætningsvækst i dette kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Til gengæld forventer blot 43 procent af virksomhederne at have flere medarbejdere i indeværende kvartal end samme kvartal sidste år.

Undersøgelsen er foretaget blandt mere end 1.000 direktører i videnstunge danske virksomheder, og tallene er indsamlet i november 2007. Svarene dækker over store regionale forskelle, og i Region Sjælland er det f.eks. kun 52 procent af virksomhederne, der tror på vækst i omsætningen mod hele 67 procent i Region Syddanmark. Region Sjællands direktører ligger ligeledes i bund, når det gælder forventninger til jobskabelse.

Overordnet viser undersøgelsen dog, at virksomhederne har bevaret optimismen trods faldende ejendomspriser, tilbagegang i amerikansk økonomi og trusler om væsentligt lavere vækst i Danmark de kommende år.

»Virksomhederne har i 2007 både bevaret optimismen omkring deres omsætning og samtidig sænket deres forventning om at ansætte flere. Det indikerer, at virksomhederne efterhånden finder andre veje til at øge omsætningen end ved at ansætte flere medarbejdere,« siger direktør Jane Wickmann, Teknologisk Institut.