Danske: USA-jobtal bekymrer ikke

Den amerikanske arbejdsmarkedsrapport overraskede fredag markedet med tallene for, hvor mange job der er blevet skabt uden for landbrugssektoren i juli.

Men det kan skyldes et fald i den offentlige beskæftigelse, vurderer analytiker Peter Possing fra Danske Bank. Markedet havde ventet, at der ville være en jobvækst på 127.000 nye job, men rapporten kunne kun berette om 92.000 nye job - markant lavere end ventet. Samtidig blev tallet for juni revideret ned til 126.000 fra tidligere 132.000 job.

"Når man overordnet set kigger på arbejdsløshed og beskæftigelse, så ser det lidt blødere ud, end det har gjort de seneste par måneder. Men kigger man beskæftigelsestallene lidt efter i sømmene, så kan man se, at normalt plejer den offentlige beskæftigelse at stige med 30.000, og den falder i stedet med 30.000 i den her måned. Det er en forskel på 60.000, som næsten helt sikkert er en midlertidig effekt. Lægger man de 60.000 oveni de 92.000, så har man faktisk en meget pæn rapport," forklarer Peter Possing.

Ellers var de øvrige tal i rapporten stort set som ventet.

Amerikanernes gennemsnitlige timeløn steg som ventet med 0,3 pct., hvilket var lidt lavere end de reviderede 0,4 pct. som gjorde sig gældende i juni.

Den amerikanske arbejdsløshed var 4,6 pct. i juli, hvilket var 0,1 pct.point højere end juni måned. Tallet for juli var højere end ventet af analytikerne, der havde spået om en uændret arbejdsløshedsprocent.

"Den lille stigning i arbejdsløsheden er et tegn på, at presset på arbejdsmarkedet er lempet en lille smule i forhold til i starten af året, og det er en af de nyheder, centralbanken i USA gerne vil have. Noget af det, de bekymrer sig om, er det stramme arbejdsmarked. Men når det er sagt, så betyder en stigning på 0,1 pct.point stadig, at arbejdsmarkedet er forholdsvist stramt. Centralbankens bekymringer vil ikke forsvinde som dug for solen på baggrund af det, men jeg tror, de vil se det som relativt gode nyheder," vurderer Peter Possing.

Endelig viste rapporten, at amerikanerne i juli havde en lidt lavere gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 33,8 timer mod en arbejdsuge på 33,9 timer i juni.

(RB-Børsen)