Danske topledere: Danmark skal med i bankunionen

Flere af de danske topledere på årsmødet i World Economic Forum opfordrer til, at Danmark tilslutter sig bankunionen i EU.

Verdens topledere og politikere mødes i Davos i Schweiz i denne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal melde sig ind i den fælles europæiske bankunion.

Sådan lyder opfordringen fra flere danske topledere, som deltager i World Economic Forum’s årsmøde i Davos. På årsmødet vil der bl.a. være fokus på manglen på fremdrift i europæisk økonomi, risikoen for en græsk euro-exit efter det græske valg på søndag og implementeringen af bankunionen i EU.

Jim Hagemann Snabe, tidligere topchef i IT-giganten SAP og i dag bestyrelsesmedlem i bl.a. Danske Bank og medlem af topledelsen i World Economic Forum er ikke i tvivl om sin anbefaling.

»Med den globale måde, som virksomheder arbejder på, bliver vi nødt til at have et finansielt system, som er forankret i et mere globalt sæt regler. Der skal være et fundament, som er ens for alle. Uden et finansielt system, man har tillid til, kan vi ikke så meget,« siger Jim Hagemann Snabe.

Han anser bankunionen for at være en nødvendig overbygning på euroen.

»Man indgik i euroen uden at have de fornødne muligheder for at styre udviklingen. I lang tid gik det godt, men da finanskrisen kom, blev problemet tydeligt. Jeg mener ikke, vi kan tillade, at det kan gå skidt igen.«

Også CEO Peder Holk Nielsen fra Novozymes opfordrer til, at Danmark går med i bankunionen. Han påpeger, at styringsinstrumenterne omkring euroen ikke har været tilstrækkelige.

»På den lange bane vil Europa kun kunne blive konkurrencedygtigt, hvis vi finder sammen. Hvis vi arbejder sammen, er vi stadig et af de største økonomiske områder i verden.«

I Berlingske forleden opfordrede også nationalbankdirektør Lars Rohde kraftigt til, at Danmark går med.