Danske supermarkeder misser stort marked: Er de bange for ramadanen?

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret

Foto: Marie Hald. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen.

Velkommen til dit daglige nyhedsoverblik.

1
Er de danske supermarkeder bange for ramadanen?

Det er ramadan for tiden. De danske supermarkeder kunne tjene store penge på den muslimske højtid og den afsluttende eid-fest. Men hverken Dansk Supermarked, Coop, Lidl eller Dagrofa laver direkte markedsføring i forbindelse med ramadanen, der i år løber fra 26. maj til 24. juni, skriver Børsen.

»Jeg tror, at der er mange detailhandelskæder i Danmark, som går glip af meromsætning,« siger John Wagner, adm. direktør i brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd.

I Sverige viser en opgørelse fra 2015, at omsætningen i supermarkederne steg med 1,2 milliarder kroner i forbindelse med eid-festen, som ligger i slutningen af ramadanen.

Men de danske butikker er bange for, at markedsføre sig på en muslimsk højtid, mener blandt andre Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet.

»Hvis du tager en bevidst beslutning om at markere dig og anerkende islam, så har man jo allerede indledt en shitstorm. Der er så stærke antimuslimske strømninger i det her samfund, og vi har set flere gange, at tingene kan eksplodere,« siger professoren i tværkulturelle studier.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2016 cirka 280.000 personer med oprindelse i muslimske lande i Danmark. Det vides ikke, hvor mange af dem, der fejrer ramadanen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Hvor låner iværksætterne penge, hvis banken ikke vil lege med?

Dan Adamsen har en fiskerestaurant i Gilleleje. For tre måneder siden skulle han bruge 200.000 kroner til at åbne nogle nye street food-boder i Helsingør. I stedet for at forsøge at låne penge i banken, valgte han at benytte crowdfunding hjemmesiden Flex Funding, som formidler lån fra private investorer.

Dan Adamsen driver en af de mange små og mellemstore virksomheder, som har svært ved at få finansiering i banken. En ny undersøgelse viser, at virksomhederne i stigende grad søger mod alternative lånemuligheder: Crowdfunding, lån fra business angels eller lån fra venner og familie.

Læs hele historien i Berlingske Business.

Business anbefaler:

3
Dansk firma sælger masseovervågning til Saudi-Arabien

I al hemmelighed har en dansk virksomhed fra Nørresundby eksporteret udstyr til at kunne overvåge en hel befolkning til golfstaterne Saudi-Arabien, Oman og Qatar. Det skriver Information.

Virksomheden BAE Systems har sendt pakker med avanceret udstyr, der kan overvåge al internettrafik og mobiltelefoni i et land. Teknologien er så kontroversiel, at den kræver særlig tilladelse fra de danske myndigheder.

Godkendelsen kom fra Erhvervsstyrelsen i februar 2016 kort tid inden et omdiskuteret erhvervsfremstød til Saudi-Arabien med både danske ministre og kronprinsparret.

Tilladelsen giver ifølge Information virksomheden lov til at levere teknologi til »IP-overvågning og dataanalyse til brug for national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser« til Saudi-Arabien.

4
FED hæver renten

Den amerikanske centralbank trykker nok engang på rentespeederen og hæver renten for fjerde gang siden 2015. Dermed er renten nu på 1,25 pct. Centralbanken vurderer, at der vil komme endnu en rentestigning i år.

Stigningen var i høj grad ventet i markedet, og reaktionerne var sparsomme. De asiatiske aktier falder dog en smule, da nogle investorer blev overraskede over, at centralbankchef, Janet Yellen, holder fast i at renten skal hæves flere gange i år og næste år.

Læs mere her.

5
»Jeg turde ikke købe aktier i Vestjysk Bank«

Staten har valgt at sælge sine aktier i den trængte Vestjysk Bank for blot én krone stykket til et konsortium bestående af blandt andre Nykredit og Novo A/S. På trods af den lave pris er selskabet stadig mere end ti gange så meget værd på fondsbørsen.

Det er alt for meget, mener flere analytikere, som Berlingske Business har talt med.

»Det overrasker mig meget, at kursen fortsat er så høj. Jeg turde ikke købe aktier i Vestjysk Bank, og aktionærerne bør tænke sig rigtig godt om,« siger Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje.

Det sker i dag

  • Folkemødet på Bornholm begynder i dag i Allinge. Den politiske festival varer frem til søndag og samler politikere, interesseorganisationer og mange andre.

Det sker på markederne


De asiatiske aktiemarkeder ligger torsdag med brede fald, efter at de i den tidlige handelssession noterede stigninger. Skiftet skyldes de meldinger, som kom frem i lyset i forbindelse med afslutningen på rentemødet i den amerikanske centralbank.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,4 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -1,1 pct.
  • Indiens BSE Sensex: +0,0 pct
  • China Shanghai Composite: -0,1 pct