Danske rigmænd går sammen med Airbnb: Vil revolutionere markedet for bådudlejning

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Det her beviser, at en lille dansk fond altså har noget at skulle have sagt i den store verden. Vi skal ikke bøje nakken, for vi kan sgu komme med noget spændende,« siger Peter Warnøe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et hurtigt overblik over fredagens vigtigste erhvervshistorier.

I dag skal du høre nyt om den store opsplitning af A.P. Møller - Mærsk, kritik af pengestrøm fra medicinindustrien og unge danskere på vej mod stjernerne. Først skal vi dog til historien om danske rigmænd, der indgår parløb med Airbnb.

1
Kendte danske investorer går sammen med Airbnb

Serieinvestoren Peter Warnøe har en klar vision. Sammen med den dansk-schweiziske rigmand Lars Tvede vil han skabe verdens største selskab indenfor leje af feriebåde.

I en investeringsrunde med den amerikanske udlejningstjeneste Airbnb har makkerparret således købt sig ind i bådfirmaet Boatsetter for et større tocifret millionbeløb, skiver Børsen. Formålet er at revolutionere markedet for bådudlejning, ligesom Airbnb har gjort det med huse og lejligheder.

»Det her beviser, at en lille dansk fond altså har noget at skulle have sagt i den store verden. Vi skal ikke bøje nakken, for vi kan sgu komme med noget spændende,« siger Peter Warnøe, der er adm. direktør i Nordic Eye, til Børsen.

Selvom makkerparret har indgået et samarbejde med Airbnb, lægger de ikke skjul på, at de håber på at score en fed gevinst, hvis udlejningsgiganten køber hele bådfirmaet. Så sent som i februar købte Airbnb canadiske Luxury Retreats for tæt på to milliarder kroner.

2
Maersk Oil sendes på børsen

Efter et års arbejde er A.P. Møller - Mærsk tæt på at træffe de første valg for, hvordan fremtiden skal tegne sig for Danmarks største virksomhed. Det erfarer Berlingske, der har talt med en række centrale kilder.

»Maersk Oil vil efter planen blive børsnoteret selvstændigt, og det vil ske inden for de næste seks-tolv måneder,« siger en kilde med stor indsigt i processen.

Børsnoteringen af Maersk Oil vil være det første skridt på vejen mod den opsplitning, som A.P. Møller - Mærsk fortalte om i september sidste år. Til gengæld opgiver Mærsk at børsnotere andre dele af koncernen. Hele Berlingskes tophistorie kan læses her.

3
Kritik af pengestrøm fra medicinindustrien

Flere og flere millioner flyder hvert år fra medicinalselskabernes pengekasse over til patientforeningerne, skriver Finans. Og det er ikke uproblematisk, mener både en ekspert og foreningen Danske Patienter.

»Forskning viser, at man ikke kan have et samarbejde med medicinalindustrien af finansiel karakter, uden at man bliver påvirket af det,« siger John Brodersen, professor ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet og Region Sjælland, til Finans.

Sidste år blev der kanaliseret 14,6 mio. kroner over i de danske patientforeninger, hvilket er en stigning på over 60 pct. på to år.

Business-redaktionen anbefaler

4
Lauritz.com-partnere kæmper med røde tal

Auktionssitet Lauritz.com har haft en tumultarisk tilværelse, siden selskabet blev noteret på børsen i juni sidste år. Omfattende dataanalyse har bl.a. vist, hvordan anonyme brugere byder mange hundrede gange på varer, de ender med ikke at købe, mens stribevis af Lauritz.coms auktionshuse har tabt penge.

Nu viser dig sig, at Lauritz.coms partnere fortsat har svært ved at tjene penge, skriver Berlingske. En gennemgang af regnskaberne hos de nyeste partnere under Lauritz.com-paraplyen viser blandt andet, at Auktiondks driftsresultat blev et underskud på 1,6 mio. kroner i 2016. Alligevel er direktør Lonny Hedengran optimistisk:

»Når den sidste linje i regnskabet desuagtet viser et underskud, skyldes det, at vi har afskrevet på goodwill, altså købe­summen. Det er så at sige penge, der ikke skal op af lommen,« siger hun.

5
1,7 mio. kroner på højkant for danske computerstjerner

De danske eSport-stjerner fra Astralis kom for alvor i søgelyset, da de i januar vandt 3,5 mio. kroner i en nervepirrende Counter Strike-finale.

Natten til lørdag har de danske verdensmestre endnu en chance for at indkassere penge på kontoen, når de skal spille en helt særlig revanchekamp mod taberne af VM-finalen i januar og en af deres største rivaler, polske Virtus.pro.

Ud over prestigen er det særlige ved kampen, at der er 250.000 dollar (svarende til knap 1,7 mio. kroner) til vinderen, skriver Ritzau. Taberen rejser tomhændet hjem.

Se afslutningen på finalen, hvor Astralis vandt 3,5 mio. kroner, nedenfor:

Det sker i dag

  • Greenmobility får debut på børsen i København.
  • Folkemødet fortsætter på Bornholm. Læs torsdagens aftenpost fra Allinge her.

Det sker på markederne

På de fleste af de asiatiske børser hersker der fredag positiv stemning, hvilket især er afledt af en styrkelse af den amerikanske dollar, som automatisk gør gavn for de eksporterende virksomheder i regionen, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,7 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: +0,4 pct.
  • ASX 200 i Sydney: +0,3 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: +0,1 pct.