Danske økonomer venter yderligere rentefald

Den amerikanske centralbank er fortsat meget bekymret for inflation og sætter kun renten ned med et kvart procentpoint for at stimulere væksten. Feds chef Ben Bernanke vil komme på andre tanker efter nytår, vurderer danske økonomer.

Når den amerikanske centralbank Federal Reserve tirsdag aften valgte at sænke den ledende rente og renten over for bankerne med et kvart procentpoint til 4,25 procent, er det en anerkendelse af, at væksten er aftagende - men det er i lige så høj grad et signal om, at centralbanken står vagt om en lav inflation.

Og det er overraskende, lyder vurderingen fra danske økonomer.

"Ved kun at sænke renten med 0,25 procentpoint, giver Fed indtrykket af, at de ikke er bekymrede for en recession i økonomien, hvilket naturligvis kan opfattes som et positivt signal. Frygten er dog, at Fed kan vise sig at falde efter kurven, og det kan give bagslag. Derfor ser vi også aktiemarkederne reagere meget negativt på udmeldingen," siger Handelsbanks cheføkonom Jes Asmussen.

Han forventer, at de økonomiske nøgletal for væksten vil bliver værre den kommende tid.

"Forværringen vil være kraftig nok til at få Fed til at sætte renten yderligere ned, og i vores hovedscenarie opererer vi med tre yderligere rentenedsættelser i de første måneder af 2008. Det er dog et scenario, hvor den amerikanske økonomi undgår decideret recession, og skulle det i stedet vise sig af blive tilfældet, så vil vi ikke blive overraskede over at se renten nede under to procent i løbet af 2008," siger Jes Asmussen. Synspunktet om endnu en snarlig rentenedsættelse støttes af direktør Torsten Sløk fra Deutsche Bank:

"Fed var ikke så bekymrede for væksten, som vi havde troet. Og inflationen er åbenbart stadig deres primære frygt. De vil ikke have, at amerikanerne tror, at Fed er ligeglade med inflationen. Vi forventer fortsat, at når væksten i fjerde kvartal viser sig meget lav, så vil det betyde endnu en rentenedsættelse i januar på 0,25 procentpoint," siger Torsten Sløk til borsen.dk.

"Det er lidt af en skuffelse, at Fed ikke forsøger at komme problemerne på kreditmarkederne til livs, og det øger frygten for, at kreditkrisen kan trække længere ud," siger Jes Asmussen.

I timen efter rentemeddelelsen faldt de store amerikanske aktieindeks omkring to procent.