Danske nøgletal skuffer på ny - nu også eksporten

Den danske økonomi har svært ved for alvor at komme op i gear. Onsdag kom der skuffende tal for dankortforbruget - og torsdag er det så eksporten af varer, der skuffer.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten faldt i maj med 1,3 pct., og importen steg med 0,8 pct. Samlet faldt handelsoverskuddet med 1,1 mia. kr. og endte på 7,9 mia. kr.

Eksporten til lande i EU steg 3,7 pct. Og selv om der er meget snak og skriverier om den græske gældssituation, er det ikke det store, som Danmark eksporterer til landet. Danmarks eksport til Grækenland udgjorde sidste år 2,8 mia. kr., svarende til 0,4 pct. af Danmarks samlede eksport.

- Dagens tal for virksomhedernes salg til udlandet vidner om en overordnet set pæn udvikling, som dog har bump på vejen. Væksten i Europa og på andre af vores store eksportmarkeder har ikke hæsblæsende fart på, og derfor ser vi også måneder med fald i eksporten og ikke blot stigning på stigning, siger Mira Lie Nielsen, økonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.

Eksporten til lande uden for EU steg de seneste tre måneder samlet set 6,3 pct. Eksporten til Kina steg 25,4 pct. på grund af et stort salg af minkskind, mens stigningen til USA på 14,7 især skyldes salg af lægemidler.

- Udlandets øgede efterspørgsel efter danske varer og tjenester er helt afgørende, hvis de vækstforventninger, som vi og mange andre har til 2015, rent faktisk skal realiseres. Der er simpelthen brug for mere eksport, hvis ikke vi endnu et år skal opleve, at gassen ligesom går af vækstballonen, som sommeren viser sig. Med dagens tal kan det scenarie ikke helt udelukkes, siger Mira Lie Nielsen.

Nykredits chefanalytiker Tore Stramer vurderer, at "de økonomiske nøgletal i øjeblikket er noget nær lige så dårlige som det danske sommervejr".

- Vi beholder dog fortsat ja-hatten på og forventer, at eksporten igen begynder at stige over de kommende måneder. Der er således rigtig mange gode grunde til at eksporten bør gå lysere tider i møde. Der er nok vigtigst af alt økonomisk fremgang på vores største eksportmarkeder, skriver han i en kommentar.

- Men nok lige så vigtigt nyder eksporten uden for euroområdet i øjeblikket godt af, at den handelsvægtede krone er blevet svækket over de seneste måneder. Det betyder slet og ret, at danske varer er blevet billigere på eksportmarkedet, hvilket naturligt gavner salget. Endelig er lønkonkurrenceevnen i bedre form end længe som følge af flere år med forholdsvis moderat lønvækst, påpeger chefanalytikeren.

I maj var der et overskud på betalingsbalancens løbende poster på 13,8 mia. kr., hvilket er 7,1 mia. kr. mere end i april. Over det seneste år lyder overskuddet på den konto på 132 mia. kr., hvilket svarer til 6,7 pct. af bruttonationalproduktet. Dermed er Danmark det land i euroområdet med det tredjehøjeste overskud på betalingsbalancen kun overgået af Tyskland og Holland.