Danske: Moderat opsving i modvind

Udsigterne for USA nedjusteres, men Europa ligger stærkere end ventet i Danske Banks seneste globale prognose.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det globale opsving er nu slået ind på en smal sti med stærk modvind fra højere oliepriser, effekterne fra det japanske jordskælv og pengepolitiske stramninger i Asien. Det skaber usikkerhed og bekymring om det globale opsving, vurderer Danske Banks økonomer i den tilbagevendende publikation "Global Scenarios".

Men i takt med at vinden lægger sig, forventes det globale opsving at blive genoplivet i andet halvår for derefter at fortsætte ind i 2012. Dette burde dæmpe vækstbekymringerne til trods for at opsvinget - i Danske Banks øjne - fortsat vil være moderat og skrøbelig i den vestlige verden.

Især den amerikanske økonomi er blevet påvirket af højere oliepriser i begyndelsen af indeværende år, og Danske Bank vurderer, at væksten i år vil lande på 2,6 pct. eller 0,5 procentpoint mindre end hidtil antaget.

Til gengæld er der udsigt til en højere vækst i Euro-området, da regionen er karakteriseret af en eksport-orienteret økonomi, som dermed er mindre ramt af oliepriserne. Efter en stærk start på året reviderer Danske Bank prognosen for BNP-væksten op til 2,2 pct. fra 2,0 procent, selv om væksttakten menes at ville dæmpes noget i andet halvår.

For Kinas vedkommende har væksten hidtil ligget på linje med forventningerne med et fald fra toppen i første kvartal. Men det vil vende igen, og tempoet i økonomien estimeres at tiltage i slutningen af 2011 i takt med at en lavere inflation understøtter forbruget. For der er udsigt til et markant fald i den underliggende inflation i andet halvår og et stykke vej ind i det kommende år.

For de mere usikkerhedsmæssige elementer ser Danske Bank-økonomerne gældskrisen i euroområdet som en tilbagevendende historie uden umiddelbar ende samtidig med, at USA står i risikozonen for en nedjustering. Det vil fortsat binde en sløjfe på usikkerheden i de økonomiske udsigter, vurderes det.

På det pengepolitiske område tror Danske Banks ikke, at den amerikanske centralbank vil kaste sig ud yderligere kvantitative lempelser. Derfor fastholdes prognosen om stramninger fra midten af næste år i USA, mens ECB samtidig ventes at øge renten tre gange, før der bliver sat en prop i den pengepolitiske champagneflaske.

I Kina estimeres pengepolitikken at blive strammet "yderligere en smule", før myndighederne slår renteknappen over på "hold" i løbet af tredje kvartal i år.