Danske job i fare: Skal Storbritannien nu være Europas Singapore?

Danske rederier frygter, at briterne vil stjæle danske jobs efter de forlader EU. SAS har kontroversielle planer om at indregistrere fly i Irland. Og så venter der en stor brexit-dag forude. Her er dit overblik over dagens største erhvervsnyheder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Good morning,

I dagens Business-overblik har vi blikket rettet ud over Nordsøen mod de britiske øer.

I London holder premierminister Theresa May ved frokosttid en længe ventet brexit-tale til nationen, som formentlig vil løfte sløret for, hvordan hun forestiller sig Storbritanniens vej ud af EU.

Inden da skal vi til Irland. Her har SAS opsigtsvækkende planer om at indregistrere flere af sine fly.

Vi starter dog med et besøg hos de britiske rederier, som kan have planer om at stjæle vores søfartsjob.

1
Skal Storbritannien være Europas Singapore?

De danske rederier kommer i dag med en advarsel på forsiden af Børsen: Efter brexit går Storbritannien efter at stjæle danske søfartsjob.

Konkret har briterne planer planer om at droppe dele af den internationale lovgivning, som EU ellers har forpligtet dem til at overholde. Det vil betyde, at briterne kan gå på kompromis med blandt andet hviletidsbestemmelser, forureningskrav og andre ansvarsregler.

De vil altså blive Nordeuropas svar på Singapore, der kan tiltrække skibe, arbejdspladser og hovedkontorer fra resten af EU - inklusiv Danmark, frygter Danmarks Rederiforening.

»Hvis det er repræsentativt for det britiske erhvervsliv, så tegner der sig et stærkt problematisk billede for store dele af dansk erhvervsliv. Så vær beredt,« advarer Jacob K. Clasen over for Børsen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
From: Scandinavia    To: Ireland     Boarding time: Soon

Fra søfart til luftfart. I årtier har SAS fløjet under skandinaviske flag. Men nu kan en epoke snart være slut. SAS er langt fremme med planer om at indregistrere en række fly i Irland, ligesom lavprisselskaberne Norwegian og Ryanair har gjort. Det erfarer Berlingske fra flere kilder.Det er netop den hårde konkurrence fra lavprisselskaberne, som får SAS til at kigge mod Irland. Her er lønnen lavere og kontrakterne mere fleksible.

De danske politikere er dog ikke vilde med ideen.

Dagens tal...

handler om mistillid. I en stor global undersøgelse (engelsk) svarer blot 37 procent, at de generelt har tiltro til administrerende direktører. Det viser undersøgelse foretaget i 12 lande af Edelman Trust Barometer, som bliver præsenteret ved World Economic Forum i dag. Det er 12 procentpoint færre end sidste år og det laveste niveau, siden undersøgelsen første gang blev foretaget i 2001.

3
Hvad siger Theresa May?

For tiden kan Theresa May knap bevæge sig ud af 10 Downing Street, inden markederne og medierne tolker på, hvad det betyder for Storbritanniens kommende brexit-plan. I dag får den britiske premierminister så endelig mulighed for at gøre os alle lidt klogere, når hun holder sin længe ventede brexit-tale.

Dele af talen er allerede blevet lækket, og det tyder på, at May vil forberede nationen på at forlade EUs indre marked og toldunionen - altså et såkaldt "hard-brexit." Det vil hun gøre for til gengæld at genvinde kontrollen med EU-borgeres adgang til landet.Spekulationer om et fuldstændigt brud med EU har indtil videre fået pundet til at falde til sit laveste niveau over for dollaren siden 1985 (engelsk).

Theresa May holder sin tale omkring kl 13 dansk tid, og vi lover at du kan følge med direkte på Business Live.

4
Nets kom til at pumpe aktionærtal

Under stor festivas blev Dankort-ejeren Nets børsnoteret sidste år. Med champagneglassene i hånden, kunne ledelsen fortælle, at hele 42.000 nye aktionærer havde købt sig ind i virksomheden.

Men det tal var dramatisk overdrevet, erkender Nets nu godt tre måneder senere over for Berlingske Business. Nu oplyser Nets, at det rigtige tal var 30.000 aktionærer.

Nets brugte ellers næsten eller halv milliard på rådgivere i forbindelse med børsnoteringen. Og derfor kan det undre eksperterne, hvordan Nets alligevel kunne regne forkert. Læs mere om det.

Business-redaktionen anbefaler desuden:

- Hvad ved vi i grunden om DR’s effektivitet?

- Den oversete fidus ved at købe sig et hus om vinteren

- Norges vilde laksefest forgylder rigmand

5
Lille dansk investeringshus slår de internationale

Og så til en solstrålehistorie fra Gammeltorv i København. Her ligger det danske investeringshus Maj Invest, som investerer i globale aktier. Og det er de blevet så gode til, at de nu giver Europas næstbedste afkast på netop den slags investeringer. Det har fået investorere fra hele verden til at kaste milliarder af kroner i favnen på det lille danske investeringshus.

Du kan læse hele historien om fondens succesrige forvaltere Kurt Kara og Ulrik Jensen hos Finans.dk.

Det sker i dag

Topmødet for klodens mest magtfulde mennesker – World Economic Forum – begynder officielt i Davos i Schweiz i dag.

Omtrent klokken 13 holder Storbritanniens premierminister, Theresa May, tale om de britiske planer om at forlade EU. Hun ventes at fremlægge detaljer om de kommende forhandlinger med EU.

Præcis klokken 13 kommer den store amerikanske investeringsbank Morgan Stanley med regnskab for fjerde kvartal.

Der skal i dag vælges ny formand for Europa-Parlamentet, da den tidligere formand Martin Schulz har sagt farvel til EU-politik for at vende tilbage til national politik i Tyskland

Det sker på markederne

- De asiatiske markeder afventer dagens tale fra den britiske premierminister, Theresa May, som skal oplyse om planerne for den britiske retræte fra EU-samarbejdet.

- Nikkei-indekset falder 1,2 pct. Blandt andet på grund af en styrket Yen.

- Shanghai Composite-indekset falder 0,8 pct.

- De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,2-0,3 pct. tirsdag morgen.