Danske ikon-virksomheder dukker op i svindelsag

Skatteskandalen breder sig. Også Pandora, Mærsk og flere andre er formodentlig blevet misbrugt af skattesvindlere, og der er mystik om Danske Banks udbyttebetaling. Håbet om at få skatteydernes milliarder tilbage er yderst spinkelt, mener ekspert.

Foto: Mads Nissen. 1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner.
Læs mere
Fold sammen

Svindlere i landets måske største skatteskandale synes at have misbrugt landets største virksomheder efter behov og en smule tilfældigt. For selv om nogle af landets mest prominente virksomheder i den seneste tid har modtaget en meddelelse om, at deres aktier formodentlig er blevet misbrugt, så har andre ikke hørt et ord.

Berlingske Business har fået bekræftet, at Pandora, Novozymes, Chr. Hansen og A.P. Møller - Mærsk har fået en melding fra Skat om, at deres aktier formodentlig er blevet misbrugt til fiktivt at opkræve refusion af udbytteskat. Det har også været fremme, at Coloplast, FLSmidth, Vestas og GN Store Nord er på listen.

Danske Bank er også blevet misbrugt, mens Nordea, Jyske Bank og Carlsberg ikke har hørt noget, selv om Skats orienteringer til virksomhederne er afsluttet, som det lyder i en formel meddelelse fra Skats presseafdeling:

»Skat bekræfter, at Skat har orienteret de virksomheder, som Skat formoder er blevet misbrugt i sagen«.

I sig selv er Danske Bank interessant, for det er i år første gang siden 2008, at landets største bank udbetaler udbytte. Det er således spørgsmålet om svindlerne og måske mere interessant, om Skat overhovedet har kontrolleret, om der er udbetalt udbytte fra de virksomheder, som man har udbetalt skatterefusion for. Det bestyrkes af, at Parken ifølge Børsen også er blevet misbrugt, men her har man ikke udbetalt udbytte de seneste ti år.

2.120 sager

Som det kom frem mandag aften har Skat udbetalt 6,2 mia. kroner fra 2012-2015 i 2.120 sager, som anses for at være svindel med uretmæssig refusion af udbytteskat. Berlingske Business har spurgt efterforskerne i SØIK, om der er sigtede i sagen eller indefrosset midler – det har man ikke ønsket at svare på.

»På nuværende tidspunkt udtaler statsadvokaten – eller andre for den sags skyld fra anklagemyndigheden – sig ikke yderligere af hensyn til den igangværende efterforskning,« lyder meldingen fra anklagemyndigheden.

Men det er meget tvivlsomt, om de penge kommer tilbage til de danske skatteborgere, mener advokat og skatteekspert Torben Bagge fra Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen:

»Det er ikke realistisk at få en krone hjem på den sag. Når man svindler med midler i milliardklassen, er det vel ikke sådan, at man beholder dem på den konto, Skat har overført dem til. Der er formentlig kun tale om sekunder, før de er sendt på rutsjetur mellem verdensdelene for at blive vasket. De er helt sikkert i et land uden adgang for myndighederne,« forklarer Torben Bagge.

TV: Skattechef Rønnow hænger i en tynd tråd