Danske FN-ordrer rasler ned

Danmark har historisk været storleverandører til FN-organisationerne. Men de danske virksomheders andel af det gigantiske marked på 9,4 milliarder dollar svinder stadig ind og er nu på et rekordlavt niveau.

Rent drikkevand er blot en af de eksportmuligheder i FN-systemet, som Danmark ikke formår at udnytte. Danske virksomheder har ellers optimale betingelser for at vinde kontrakter i FN systemet. De har de rette produkter, viden og erfaring, der kræves for at føre kontrakterne ud livet, men alligevel får virksomhederne færre og færre ordrer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Steffen
Danmark har siden man begyndte at lave beregningerne i 2000 hørt til blandt de 10 største leverandører til det attraktive og prestigefylde FN-system. I 2005 satte vi rekord med en fornem syvendeplads, men i de nye beregninger for 2006 er Danmark faldet helt tilbage på en 12. plads.

Så mens FNs samlede købesum skyder i vejret med mere end en milliard dollars om året, bliver danske virksomheders bid af kagen stadig mindre og har således bevæget sig fra at udgøre 3,5 procent i 2000 til et foreløbigt bundniveau i 2006 på 2,3 procent.

»Der er en masse danske virksomheder, der ikke udnytter det store forretningspotentiale hos FN – enten fordi de tror, det er for besværligt, eller fordi de simpelthen ikke er opmærksomme på mulighederne,« forklarer Marie Gad, Business Development Consultant hos Dansk Industri (DI).

Optimale betingelser
FNs indkøbsapparat er enormt og strækker sig langt ud over de traditionelle nødhjælpsprodukter, som mange virksomheder fejlagtigt forestiller sig er FNs kerneområder.

For ved siden af indkøb af madvarer og medicin er der enorme poster på udstyr til vandforsyningsanlæg og landbruget, kemiske produkter, laboratorieudstyr, husholdningsartikler, fragt, konsulentarbejde og en lang række andre produkter og ydelser, som det danske erhvervsliv har rig mulighed for at byde ind på. »Danske virksomheder har optimale betingelser for at vinde kontrakter i FN systemet. De har de rette produkter og services samt den viden og erfaring, der kræves for at føre kontrakterne ud livet,« siger Marie Gad.

Samtidig er København nu den sjette største FN-by i verden med en stribe af FN-organisationernes hoved- og indkøbskontorer samlet i den danske hovedstad.

Til fadet
DI lancerer nu en række tiltag for at få flere FN-udbud på danske virksomheders hænder. Blandt andet arrangerer organisationen en overvågningsservice, der sender relevante udbud og licitationer direkte videre til virksomhedernes indbakker.

Desuden organiserer DI konferencer og seminarer, hvor danske virksomheder bliver bragt sammen med indkøberne fra FN og på den måde introduceret til, hvad der bliver indkøbt, og hvordan man bliver leverandør til FN-systemet.