Danske bøfkonger i royal strid: Tæt på at droppe kæmpe restaurant i London

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

MASH spisested i Bredgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Godmorgen

Velkommen til den første dag i årets anden måned - vi skyder det hele i gang med et potpourri af gode erhvervshistorier, hvor vi skal forbi kinesiske tech-giganter, der er lige en tand for nysgerrige og bankernes gebyrskrue, men vi begynder dagen i helt andre behagelige omgivelser i hjertet af London på restaurant.

1
Dansk bøfkoncept i royal ejendomsstrid

Det danske bøfkoncept, restaurantkæden Mash har været en af dansk restaurationsbranches største eksportsucceser og er i dag til stede både i Tyskland og England, hvor ambitionen er at vokse meget mere. Udgangspunktet for udlandseventyret har været kronjuvelen af en kæmpe restaurant i midten af London tæt på Piccadilly Circus, som har været en stor succes for Copenhagen Concept, der er selskabet bag Mash-konceptet.

Men tiden i den centrale London-restaurant, der i øvrigt er den største bøfrestaurant i London, lakker mod enden nu. Ifølge dagbladet Børsen har Mash ligget i en strid i tre måneder med udlejeren af ejendommen Crown Estate, der blandt andet ejes af det britiske kongehus.

»For os er der en enorm tilfredshed med at være til stede i det lokale, men der er også en forbandethed i og med, at der er en udlejer, der spiller med musklerne. I Danmark ville det være helt uhørt,« siger Mikkel Glahn, der er partner i Copenhagen Concepts, til Børsen.

Det kan tvinge selskabet til at finde mindre lokaler i London og forlade SoHo-området. Mash er dog stadig meget lun på London og klar til at åbne endnu en restaurant i landet.

Business.dk anbefaler i dag:

Her er det største firma, du endnu ikke har hørt om

Så meget er boligformuerne steget eller faldet i din kommune

Her bor vinderne og taberne på det danske boligmarked

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

2
Kinesiske giganter holder øje

Kinesiske teknologiselskaber som Tencent, Baidu og Alibaba er blevet store ved at være loyale over for det herskende kommunistparti. De deltager i censur og overvågning af befolkningen.

De store teknologiselskaber i Kina er blevet så store ved at arbejde inden for den kinesiske lovgivning. Loven kræver, at de deltager i censureringen, som officielt finder sted for at skåne kineserne for skadelige påvirkninger.

Facebook, Twitter, Google, Googles Gmail og YouTube er lukket land i Kina, takket være den kinesiske internetcensur kaldet »The Great Fire­wall« i et ordspil på den kinesiske mur.

3
Bankerne skruer igen på gebyrerne

Bankerne har skruet op for valutagebyrer, servicegebyrer og bidragssatser, så deres indtægter på området vokser kraftigt disse år. Det skriver Ritzau.

På to år er gebyrerne vokset med en sjettedel, og ser man tilbage til 2011, er priserne steget med mere end 50 procent. Samtidig er prisen på andre varer og tjenester i samfundet kun steget i sneglefart.

Konkurrencen mellem bankerne fungerer ikke, mener Forbrugerrådet Tænk.

4
Lego topper og Postnord flopper imagemåling

Den danske afdeling af Postnord havde et turbulent 2017. Negativ medieomtale og besparelser er blevet straffet af kunderne, der placerer Postnord i bunden af konsulenthuset Calibers samlede imagemåling for 2017, skriver Finans.

Bedømmelserne, der er foretaget blandt 22.912 danskere, baserer sig på to spørgsmål: I hvilket omfang man har tillid til et selskab? Og i hvilket omfang man kan lide et selskab?

Mens Postnord må smøge ærmerne op for at genvinde kundernes tillid, kan Lego glæde sig over, at man endnu en gang indtager førstepladsen. Også selvom selskabet har tabt pusten en smule og går to point tilbage i forhold til 2016. 2017 bød nemlig både på mindre tilfredsstillende regnskaber og fyringer. Faktisk måtte Lego undervejs i 2017 overlade førstepladsen til e-boks.

Det sker i dag:

Kl. 7.30: Årsregnskab fra Novo Nordisk
kl 8.00: Årsregnskab fra Ørsted
kl 9.50: Frankrig: PMI industri (endelig), jan
kl 9.55: Tyskland: PMI industri (endelig), jan
kl 10.00: Eurozonen: PMI industri (endelig), jan, est: 59,6; tidl: 59,6
kl 10.30: Storbritannien: PMI industri, jan
kl. 12.00: Q1-regnskab fra Coloplast

Markederne lige nu:

De fleste asiatiske investorer tager hul på februars aktiemarked med en positiv indstilling, og især de japanske handlere tager godt fra, mens de kinesiske investorer har fået det forkerte ben ud af sengen og sender de store aktieindeks på såvel fastlandet som i Hongkong solidt lavere torsdag morgen.

Nikkei 225 +1,4
Topix +1,6
Hongkongs Hang Seng -0,2
China Shanghai Composite -1,2
China CSI 300 -1,1
Taiwan Taiex +0,5
Sydkoreas Kospi +0,3
Indiens BSE Sensex +0,3
Singapores STI +0,2
Sydney ASX 200 +0,9