Danske banker misbrugt i hvidvask-skandale

Kriminelle har misbrugt filialer af danske banker til at vaske milliarder hvide, viser international efterforskning. Erhvervsministeren vil have skærpet straf.

Arkivfoto: Ifølge avisen viser efterforskningen, at en del af milliarderne er flydt gennem Danske Bank og Nordea til skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere store banker er del af en sag om international, økonomisk kriminalitet, hvor mindst 20 milliarder dollar er ført ud af Rusland via en stribe banker, skriver Berlingske.

Ifølge avisen viser efterforskningen, at en del af milliarderne er flydt gennem Danske Bank og Nordea til skattely.

Og bankerne burde have vidst bedre, mener seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull.

»Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne«, siger han til Berlingske.

Ifølge avisen skal der i de danske banker være overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1700 overførsler i perioden 2011 til 2014.

Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker til selskaber på Seychellerne og i Panama. Det antages, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

I Danske Bank erkender chefjurist Flemming Pristed, at kontrollen i bankens estiske filial ikke har været god nok.

»Vi havde på det pågældende tidspunkt i Estland ikke tilstrækkeligt effektive systemer og rutiner til at sikre, at vi ikke blev misbrugt til hvidvask. Det har vi rettet op på«, siger han i en pressemeddelelse.

Og også Nordea henviser i en skriftlig kommentar til, at banken siden misbruget har iværksat et omfattende kontrolprogram for at modvirke hvidvask.

I sidste uge kritiserede Finanstilsynet i stærke vendinger danske bankers indsats mod hvidvaskning, da tilsynets Panama-rapport blev offentliggjort.

Ifølge Finanstilsynet har bankernes ledelser ikke haft tilstrækkeligt fokus på hvidvaskreglerne.

»Enhver ny henvendelse med oplysninger om, at en eller flere danske banker er blevet brugt til hvidvask, understreger jo desværre dette«, siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, i en pressemeddelelse.

Efter den seneste afsløring vil erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) have skærpet straffen til ledelsen i de banker, der lader sig misbruge til hvidvask.

Det håber han at kunne gøre ved en politisk aftale i løbet af foråret.