Danske Bank tvivler på Trumps handlekraft: »Vi er meget skeptiske«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

USAs finansminister, Steven Mnuchin, og USAs præsident, Donald Trump, går side om side. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ron Sachs

Godmorgen.

Dagen begyndte i grønt, men den negative stemning tog over på det amerikanske aktiemarked onsdag, der sluttede i minus. Den primære årsag var, at USA-præsident Donald Trumps økonomiske chefrådgiver, Gary Cohn, samt USAs finansminister, Steven Mnuchin på et pressemøde havde skruet forventningerne godt i vejret, inden Trumps længede ventede skatteplan blev fremlagt.

»Det er en af de største skattenedsættelser i USAs historie,« sagde Cohn, der betegnede aftalen som »historisk«.

Men aftalen var nærmere historisk ringe, lyder dommen fra Danske Bank.

»Pressemødet og den medfølgende 'one-pager' indeholdt ingen væsentlige nyheder om principperne bag den ønskede skattereform, som vi ikke allerede kendte fra enten Trumps valgprogram eller Paul Ryans (republikansk politiker, red.) skatteprogram,« siger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Konkret meddelte Trump-regeringen, at selskabsskatten skal sænkes fra nuværende 35 pct. til 15 pct., hvis regeringen får magt, som den har agt. For private husholdninger vil Trump sænke den øverste topskattesats fra 39,6 pct. til 35 pct. og generelt forenkle det amerikanske skattesystem, så der kun er tre forskellige skattesatser i stedet for syv som i dag.

Planen kræver dog, at Trump-regeringen får opbakning til dens skattepolitik. Og her tvivler Danske Bank på, at Trump ender med at kunne få gennemført en storstilet skattereform, da det republikanske parti godt nok er enige om målet, men ikke om midlet.

»Vi er meget skeptiske omkring, om Trumponomics (Trumps økonomiske politik, red.) nogensinde bliver til noget for alvor. Dagens annoncering var nok snarere et røgslør end noget andet, og den rigtige kamp begynder først for alvor i næste måned, hvor det fulde budget ventes præsenteret,« siger Mikael Olai Milhøj.

Berlingskes USA-korrespondent, Michael Bjerre, skriver mere om Trumps gigantiske skatteudspil her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Corydon: 40 pct. af danskernes job kan automatiseres

I dagens udgave af Berlingske giver Bjarne Corydon sit første interview, siden han sidste år forlod dansk politik til fordel for et job i McKinsey. Her har Corydon og andre McKinsey-ansatte nørklet med en analyse, hvor konklusionen er klar: Potentialet for automatisering er enormt og vil ramme os alle.

Ifølge analysen har hele 40 pct. af de timer, danskerne er på arbejde, potentiale til at blive automatiseret, hvis vi ser på teknologier, som er til rådighed i dag. Det svarer til en million danskeres årlige arbejdsindsats.

»Det er grundlæggende en optimistisk rapport, som peger på de muligheder, der ligger for os som land i udviklingen. Men rapporten sætter samtidig en tyk streg under, at mulighederne ikke indløses automatisk,« siger Bjarne Corydon. Hele artiklen kan findes her.

3
Energiselskab belønner milliardtab med millionbonus

Topchefen i SE-koncernen, Niels Duedahl, belønnes med en millionbonus, selv om den sydjyske energi- og telekoncern må nedskrive et tab på 1,3 mia. kroner, efter at koncernen købte Stofa i 2012. Det erfarer Finans.

»Direktionens lønninger stiger i kraft af nogle bonusser og noget halløj der«, siger Jens Erik Platz, der er bestyrelsesformand for SE, til Finans.

Samlet set er direktionens aflønning, der tæller to personer, steget med 16 pct. i 2016 og mere end fordoblet siden 2010.

Erhvervsredaktør på Berlingske Business, Peter Suppli Benson, mener omvendt, at der er 1,3 milliarder grunde til at stoppe Niels Duedahl.

4
Nordea tjente over 6 milliarder i årets første tre måneder

Nordens største bank, Nordea, har i årets første kvartal formået at hæve sig på stort set alle indtægtsområder. Det viser kvartalsregnskabet, som banken har offentliggjort torsdag morgen.

På bundlinjen kan bankens aktionærer glæde sig over et nettooverskud i kvartalet på 844 mio. euro svarende til godt 6,2 mia. kroner mod ventet 839 mio. euro. Der er tale om en pæn stigning på otte pct. i forhold til samme periode sidste år. Du kan læse mere om regnskabet lige her.

5
PostNord-krise trækker ud

I kriseramte PostNord trækker løsningen på det akutte behov for en milliardindsprøjtning ud. Det skriver Politiken.

Ledelsen i PostNord havde ellers håbet, at det til en generalforsamling torsdag ville være afklaret, om ejerne ville bidrage til selskabets kapitalbehov på 2,3 milliarder kroner.

Finansminister Kristian Jensen (V) siger til Politiken, at PostNords lån ultimativt senest skal fornys til efteråret.

Det sker i dag

  • Kl. 07: Flyselskabet Norwegian kommer med regnskab for årets første tre måneder.
  • Kl. 08: C20-selskabet DONG Energy offentliggør regnskab for første kvartal 2017.
  • Kl. 09: Spillegiganten Nintendo kommer med regnskab for 2016/2017.
  • Kl. 13: Bryggeriet Unibrew aflægger regnskab for januar, februar og marts.
  • Kl. 13:45: Den Europæiske Centralbank kommer med rentemeddelelse.
  • I øvrigt: Der kommer halvårsregnskab fra Stackbucks. Regnskab for tredje kvartal fra Microsoft. Og regnskab for første kvartal fra Alphabet, der står bag Google.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer har mistet pusten torsdag morgen, hvor Wall Streets opbremsning onsdag tages til efterretning oven på skuffelsen over Trump-administrationens skitser for en skatteplan, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,1 pct.
  • Shanghai Composite i Kina: -0,4 pct.
  • CSI 300 i Kina: -0,6 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,1 pct.