Danske Bank spår sol over dele af boligmarkedet

I sin seneste økonomiske prognose "Research Danmark" spår banken prisstigninger på 3,5 pct. i år og 4,0 pct. næste år.

Boligmarkedet har været en af de gode historier i dansk økonomi sidste år og ventes at blive det også i år og næste år. På landsplan tyder tallene på prisstigninger i størrelsesordenen 3,5 pct., og den fremgang vil fortsætte i 2015 og 2016, vurderer Danske Bank.

I sin seneste økonomiske prognose "Research Danmark" spår banken prisstigninger på 3,5 pct. i år og 4,0 pct. næste år.

- Fremgangen vil blive understøttet af både øget beskæftigelse og af, at der ikke er noget, der tyder på, at renterne stiger lige foreløbig, skriver Danske Bank.

Prisstigningerne har sidste år været koncentreret i og omkring hovedstaden, men også Fyn, Østjylland og Nordjylland har præsteret højere priser. Derimod har Vest- og Sydsjælland samt Vestjylland haft faldende priser.

Og selv om der er tegn på, at fremgangen er ved at sprede sig fra hovedstadsområdet til flere dele af landet, er Danske Bank varsom med at love for meget.

- Vi forventer dog, at boligmarkedet vil tage til i styrke i flere dele af landet over de kommende år, selvom huspriserne fortsat vil stige mest i hovedstadsområdet, skriver banken, der stadig har dårlige nyheder til nogle af landets boligejere.

- Fremgangen uden for hovedstadsområdet vil dog være meget skrøbelig, og der er derfor også risiko for faldende priser, især i yderområderne, skriver banken.

For ejerlejlighedsmarkedet, der nærmest har kørt sit eget løb i København og alene i København by er steget med 11,2 pct. fra tredje kvartal 2013 til tredje kvartal 2014, er der ifølge banken ikke grund til at tro, at markedet er blevet for varmt.

- Vi mener endnu ikke, at der er tale om en boble, men det er klart, at så høje prisstigninger ikke er holdbare i længden, så det er værd at følge udviklingen nøje. Vi venter, at ejerlejlighedspriserne vil fortsætte med at stige over de kommende år, hvilket især skyldes, at renterne er lave, idet rentefølsomheden er højere i byerne som følge af den højere gældsætning, skriver banken, som herudover peger på, at tilflytningen til de store byer vil være med til at presse priserne op.

I København indre by lå ejerlejlighedspriserne i tredje kvartal sidste år bare 3,7 pct. under niveauet i tredje kvartal af 2006, da priserne toppede.