Danske Bank: Recessionen er slut

Danske Bank aflyser nu recessionen og spår vækst i andet halvår. (Opdateret 08.50)

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Nu er det værste ovre, forude venter lysere tider. Sådan lyder spådommen fra Danske Bank, der i en ny analyse, aflyser recessionen.

”De økonomiske indikatorer tegner et billede af, at krisen allerede i andet kvartal tog af i styrke – og der er derfor også begrundet håb om økonomisk vækst i andet halvår. Dermed er recessionen nu slut," skriver Danske Banks cheføkonom Steen Bocian i analysen.

I samme åndedrag sænker Danske Bank dog sine forventninger til BNP-udviklingen, der nu lyder på et fald i BNP på 3,5 procent i forhold til sidste år.

Effekterne begynder at kunne ses
BNP-faldet er dog primært relateret til udviklingen i slutningen af 2008 og begyndelsen af 2009, derfor tror cheføkonomen trods alt på lysere tider fremad, og en BNP-vækst på 0,8 procent i 2010.

"I 2010 vil effekterne af rentefaldet og den ekspansiv finanspolitik kunne ses tydeligt i økonomien – og det vil mere end opveje de negative vækstimpulser fra den fortsat stigende ledighed," skriver cheføkonomen, der baserer sine spådomme på tre indikatorer.

Verdensøkonomien, renten og SP
Verdensøkonomien er ifølge Danske Bank i et skift fra at have været i frit fald til noget, der ligner en stabilisering. Det er en afgørende faktor, da vi i Danmark er meget afhængige af, hvad der sker i verdensøkonomien, fordi det spiller en stor rolle for vores eksportmuligheder.

Derudover er renten blevet sat massivt ned og herhjemme er vi afhængige af renteudviklingen blandt andet fordi vi har en stor belåning af vores boliger, så det er noget der stimulerer økonomien mærkbart.

Og endelig er SP-pengene kommet til udbetaling. ”Det i sig selv er ingen mirakelkur,” siger Steen Bocian til business.dk, ”men de er med til at holde hånden under økonomien, og få BNP til at vokse en smule.”

Stadig krisefølelse
Cheføkonomen understreger dog, at selvom han hermed aflyser recessionen og ser en kommende stabilisering af BNP, er det ikke det samme som at aflyse krisen.

”Den krise vi har haft bliver mindre hæsblæsende, men ledigheden vil stadig ikke falde, huspriserne vil ikke stige og detailhandlen vil stadig være tilpas presset, til at der vil være udsalgsskilte i vinduerne. Men det store sorte hul, der har været i økonomen, vil fortage sig og blive afløst af en mere stabil fornemmelse.”

Selvom recessionen nu er aflyst, vil krisen dog stadig præge dagsordenen, og det vil den formentlig en god stund endnu, siger Bocian.

"Der skal vi nok et godt stykke frem i tiden. Vi venter at ledigheden vil stige resten af i år og hele 2010, så vi skal ind i 2011 før det rigtig vender."