Danske Bank politianmeldt for brud på hvidvaskregler

Bankernes vagthund, Finanstilsynet, har politianmeldt Danske Bank for ikke at leve op til de regler, der skal forhindre hvidvask og finansiering af terrorisme. Sidste år fik Nordea en bøde i Sverige på 50 mio. svenske kroner for lignende problemer.

Danske Bank er blevet politianmeldt for ikke at have tilstrækkeligt styr på sine interne retningslinjer omkring hvidvask. Foto: Nationalbanken Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank har problemer med at leve op til de regler, der skal forhindre, at landets største bank bliver brugt til hvidvaskning eller finansiering af terrorisme.

Finanstilsynet dumper i en ny redegørelse Danske Banks interne retningslinjer og procedurer blandt andet i forbindelse med såkaldte korrespondentbanker, der er en udenlandsk bank, som Danske Bank samarbejder med.

I redegørelsen slår Finanstilsynet fast, at banken generelt har haft fokus på bekæmpelse af hvidvask og finansiering af terror-isme.

»Det er imidlertid Finanstilsynets vurdering, at banken på undersøgelsestidspunktet fortsat havde betydelige udfordringer og på en række områder ikke kunne anses at opfylde kravene i hvidvaskloven,« skriver Finanstilsynet.

Problemer i Estland

Finanstilsynet giver Danske Bank påbud om, at gennemføre tilstrækkelige vurderinger af risikoen for hvidvask og terrorfinansiering inden for de enkelte forretningsområder og om at sikre bedre kendskab til de virksomhedskunder, hvor der er høj risiko for det. Samtidig får Danske Bank en påtale for ikke at have haft ordentligt styr på risikoen for hvidvask i bankens filial i Estland.

Mest alvorligt er dog, at Finanstilsynet melder Danske Bank til politiet i forbindelse med de såkaldte korrespondentbanker.

»På baggrund af undersøgelsens konklusioner har Finanstilsynet politianmeldt banken for overtrædelse af hvidvasklovens bestemmelser om korrespondentbanker, herunder manglende overholdelse af Finanstilsynets påbud på området fra 2012,« skriver Finanstilsynet.

Finanstilsynet slår samtidig fast, at landets største bank først for alvor begyndte at overføre ressourcer til området efter et besøg fra bankernes vagthund i februar sidste år:

»Specielt siden Finanstilsynet indledte sin undersøgelse i februar 2015, har banken tilført ressourcer til opfyldelse af kravene om særligt undersøgelse af korrespondentbankforbindelser,« skriver Finanstilsynet.

Alvorlig sag

Hos Danske Bank kalder chefjurist Flemming Pristed det for en »alvorlig« sag.

»Vi må også konstatere, at vi ikke har gjort det godt nok, og at vi skal arbejde for at gøre det bedre,« siger Flemming Pristed, der understreger, at den hårde kritik alene drejer sig om bankens interne retningslinjer.

Han påpeger, at banken har oprustet på antallet af medarbejdere, der arbejder med compliance, altså hvordan banken lever op til lovgivning og regelsæt fra danske og internationale myndigheder.

»Der er ikke noget, som tyder på, at banken er blevet misbrugt. Det her handler om procedurer og interne systemer og retningslinjer, som ikke har været gode nok. Vi har i dag 400 mennesker i Danske Bank, som arbejder med compliance og med, at vi skal leve op til de omfattende regelsæt, som vi er underlagt. Det er ingen undskyldning, men det er en stor og kompleks opgave,« siger Flemming Pristed.

Nordea fik 50 mio. svenske kroner i bøde

Nordea fik sidste år en rekordsstor bøde af de svenske myndigheder på 50 mio. svenske kroner for ikke at leve op til de tilsvarende regler i Sverige. Om Danske Bank også risikerer en lignende sanktion herhjemme er uklart.

»Politiet må afgøre, hvilke sanktioner vi eventuelt skal have, og sagen må gå den gang, som den skal gå. Men vi skal sørge for at rydde op og komme videre. Finanstilsynet var på besøg for et år siden, og vi har sat gang i en stor oprydningsøvelse siden. Vi har gennemgået vores IT-systemer, vi er i gang med at uddanne folk internt, og vi har tilført flere mennesker til området. Samtidig har vi halveret antallet af korrespondentbanker, hvor vi har skåret en del fra, som ikke levede op til vores standarder,« siger Flemming Pristed.

Lars Krull, seniorrådgiver og bankekspert ved Aalborg Universitet, kalder de regelsæt, som bankerne skal leve op til for »meget firkantede«.

»Hvis Finanstilsynet ikke er tilfreds, og de mener, at Danske Bank burde have gjort mere, så har de ikke andre muligheder end at politianmelde dem,« siger Lars Krull, der dog ikke mener, at sagen vil give alvorlige problemer for Danske Bank.

»De har allerede reageret og gjort mange af de rigtige ting for at leve op til de omtalte regelsæt,« mener han.