Danske Bank og Nordea mistede 83.808 kunder sidste år: »Det er slemt«

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Storbanken Nordea mistede ifølge Voxmeter 22.371 kunder sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen!

Og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi utilfredse bankkunder, der er trætte af hvidvask og skatteunddragelse. Men vi begynder hos advokatfirmaet Bech-Bruun, der er ude med riven efter skatteministeren:

1
1
Bech-Bruun slår hårdt igen mod skatteministeren i udbyttestrid

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har gennem måneder svunget pisken over Bech-Bruuns rygstykker og har indklaget advokatfirmaet for Advokatnævnet for inhabilitet i rollen som uvildig undersøger i udbytteskattesagen.

Men nu rejser Bech-Bruun kras kritik af skatteministeren og Skatteministeriet. Havde Karsten Lauritzen og hans embedsmænd gjort deres arbejde ordentligt, kunne de have forhindret den diskussion om habilitet, der nu har ført til, at skatteministeren har indklaget Bech-Bruun for Advokatnævnet.

Det fremgår af Bech-Bruuns svar på skatteministerens klage til nævnet, som Berlingske er i besiddelse af.

Skatteministeren beskylder Bech-Bruun for inhabilitet, fordi advokatfirmaet har rådgivet den svindelmistænkte tyske bank North Channel Bank (NCB) samt repræsenteret tre canadiske pensionskasser, som er Skattestyrelsens modparter i en sag om udbytteskat.

Rådgivningen er sket sideløbende med, at Bech-Bruun har gennemført en advokatundersøgelse i forbindelse med udbyttesagen for Skatteministeriet.

Men i svarskriftet til Advokatnævnet beskylder Bech-Bruun skatteministeren for at have forsømt oplagte muligheder for at gøre Bech-Bruun i stand til i tide at tjekke, om advokatfirmaet havde interessekonflikter.

Læs mere her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
2
PR-mand tjente millioner på Falcks smædekampagne

Falck sætter nu for første gang et konkret beløb på den kampagne mod Bios, som man betalte eksterne kommunikationsbureauer for at udføre, og som Konkurrencestyrelsen for nylig udtalte en lammende kritik af.

Kampagnen, der samlet havde til formål at skabe usikkerhed og tvivl om Bios som arbejdsplads og leverandør, kostede således Falck 2,8 mio. kroner, skriver Berlingske.

»Over to år betalte man 2,8 mio. kr. for kommunikationsrådgivning. Regningen for den tillid, vi har tabt, er langt større. Pengene til kommunikationsrådgivning kan vi i dag kun ærgre os over. Vi skulle aldrig have været nede ad den vej. Vi arbejder i dag for at sikre, at det aldrig gentager sig, og på at genopbygge den tillid, vi har tabt,« siger Kaspar Bach Habersaat, kommunikationsdirektør i Falck.

Falck ønsker ikke specifikt at fortælle, hvem de betalte for at angribe rivalen i perioden mellem 2014 og 2015.

Det står dog allerede klart, at kommunikationsbureauet Advice spillede en helt central rolle, ligesom den tidligere chefredaktør og kommunikationsdirektør i 3F samt folketingskandidat for Socialdemokraterne, Palle Smed, medvirkede i aktiviteterne.

3
3
Danske Bank og Nordea mistede 83.808 kunder i 2018

Det er gået heftigt for sig i banksektoren de seneste år, hvor Danske Bank har kæmpet med sin hvidvaskskandale, mens Nordea har kæmpet med skandalen om skatteunddragelse og dårlige IT-systemer.

Og det afspejler årets store bankundersøgelse fra konsulenthuset Voxmeter, hvor 224.000 bankkunder er blevet interviewet.

Selv om Danske Bank ifølge Voxmeter tabte 61.437 kunder sidste år og skraber bunden med de mindst tilfredse kunder samlet set, står det alligevel værre til hos konkurrenten Nordea, hvor 22.371 kunder forlod banken i samme periode.

Sådan lyder konklusionen i Voxmeters store bankanalyse, som Finans skriver om i dag.

»Det er slemt for Nordea, fordi det er selve maskinrummet, der ikke fungerer. Kunderne føler ikke, at rådgiverne har tid til at rådgive dem om deres privatøkonomi, fordi de i stedet bruger tiden på at forklare kunderne om de systemer eller produkter, som ikke fungerer hensigtsmæssigt,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Det bør investorerne holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • Dagens vigtigste nøgletal kommer fra Tyskland/Eurozonen/USA, når PMI-tillidsindikatorerne bliver offentliggjort for de tre økonomiske områder.
  • Dagens regnskabsevent kommer fra morgenstunden, når A.P. Møller Mærsk offentliggør deres 2018-regnskab samt løfter sløret for deres forventninger for 2019. Går integrationen med Hamburg Süd efter planen, og er der de synergier at hente, som man har regnet med, og kommer der nyt om hvorvidt Mærsk Drilling skal børsnoteres og i givet fald, hvornår? Det er blandt de forhold, som investorerne vil søge at få svar på og holde mest øje med.
  • Theresa May og Jean-Claude Juncker mødtes onsdag i nyt forsøg på at skabe en aftale, som det britiske underhus i sidste ende kan stemme »hjem«. Mødet var »konstruktivt« lyder det. På de finansielle markeder er der dog en mere lunken vurdering af mødet. Temperaturmåleren, det britiske pund, falder let. Der er ca. seks uger tilbage til, at der skal være fundet en løsning, og uret tikker. En udskydelse af tidsfristen bliver en mere og mere realistisk mulighed.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier ligger torsdag igen med generelle stigninger, og igen er det signaler fra de kinesisk-amerikanske handelsforhandlinger, der dikterer retningen.

Meldinger fra forhandlingerne antyder, at USA og Kina er begyndt at skitsere principielle forpligtelser i nogle af sejeste problemer i handelsstriden, hvilket anses som værende det væsentligste fremskridt til dato i retning af at afslutning af den syv måneder lange handelskrig.

Nikkei 225 +0,5
Topix +0,2
Hongkongs Hang Seng +0,5
China Shanghai Composite +0,4
China CSI 300 +0,4
Taiwan Taiex +0,2
Sydkoreas Kospi 0,0
Indiens BSE Sensex -0,1
Singapores STI +0,1
Sydney ASX 200 +0,7

Indeksværdi klokken 05.35.

/ritzau/FINANS