Danske Bank nedjusterer forventninger til kinesisk vækst i år og næste år

Den kinesiske økonomi er ved at bremse op efter et pænt opsving sidste år. Det viser de såkaldte Caixin PMI-tal for fremstillingssektoren for maj.

Læs mere
Fold sammen

Det påpeger Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

- Vi har i dag sænket vores skøn for kinesisk økonomi til 6,3 pct. fra 6,6 pct. for 2017 og til 6,0 pct. fra 6,3 pct. i 2018, lyder det fra Danske Banks chefanalytiker.

- Det mere officielle PMI for Kina blev offentliggjort i går og viste ligeledes, at trenden er på vej ned. Vi har siden januar fremhævet, at Kinas vækst ville vende nedad i løbet af 2017, og det billede ser ud til at materialisere sig nu. Vi forventer også, at vækstnedgangen bliver kraftigere end forventet, skriver han.

OPBREMSNING SKÆMMER VÆKSTEN

Der var fuld fart på den kinesiske økonomi i starten af 2016, og det satte gang i boligmarkedet og i investeringer i infrastruktur. Men i midten af 2016 blev foden flyttet over på bremsen igen som reaktion på meget kraftige stigninger i huspriserne og voksende finansiel gearing, skriver Allan von Mehren.

- De seneste måneder har Kina desuden lavet nye opstramninger over for skyggebanksystemet, som vil gøre det sværere for mange virksomheder i ejendomssektoren at få lån. Vi ser en risiko for, at effekterne af opstramningerne har en større effekt end generelt forventet, og at afmatningen i Kina i år kan blive kraftigere, lyder vurderingen fra Danske Banks chefanalytiker.

MOODY'S HAR VÆRET UDE OG SKÆRE

Vil opbremsningen i kinesiske økonomi blive for hård, ventes det dog, at foden slippes fra bremsen for at undgå en hård landing. Chefanalytikeren siger dog, at en del af problemet i Kina på den lange bane netop er, at der ikke for alvor bliver renset ud iblandt dårlige virksomheder og investeringer, fordi regeringen smider en redningskrans hver gang, der kommer udfordringer for virksomhederne.

- Det udskyder bare problemerne, da mange virksomheder er blevet meget afhængige af kredit og stimuli til investeringer fra regeringen. På et tidspunkt har Kina dog opbrugt muligheden for at bruge kredit og investeringer til at hjælpe økonomien, når der er problemer. Og så kan man ramme enten en kraftig nedgang eller en længerevarende periode med lav vækst, skriver Allan von Mehren og understreger, at netop afhængigheden af kredit og finanspolitiske stimuli var en væsentlig årsag til den nylige downgrade af Kina fra Moody's.

Kreditvurderingsbureauet Moody's nedjustering fra 24. maj var den første fra Moody's hånd til Kina i 30 år ifølge Reuters.

Kreditvurderingen sænkes til "A1" fra "Aa3", mens udsigten ændres fra "negativ" til "stabil".

- Nedjusteringen afspejler Moody's forventning om, at Kina s finansielle styrke vil erodere i de kommende år, hvor den indenlandske gæld vil stige i takt med, at den økonomiske vækst falder, fremgik det af en erklæring fra kreditvurderingsselskabet.

/ritzau/FINANS