Danske Bank: Likviditetskrisen hurtig overstået

Danske Banks cheføkonom, Carsten Valgreen, mener at ECB handler helt korrekt ved at pumpe likviditet ud i markedet. På den måde løses likviditetskrisen hurtigt og effektivt.

Der er fuld opbakning fra Holmens Kanal til de manøvrer ECB indledte i går, da Den Europæiske Centralbank stillede 750 mia. kr. i lånekapital til rådighed for bankerne, da der opstod mangel på likvider i markedet som følge af usikkerheden i kølvandet på det sekundære amerikanske lånemarked.

Her til morgen har ECB fortsat sit arbejde og låner yderligere 450 mia. kr. ud til bankerne.

Carsten Valgreen, cheføkonom i Danske Bank, mener at ECB gør det helt rigtige og forstår ikke den kritik, der bl.a. fremføres i dagbladet Børsen, hvor dagens tophistorie hedder: ”ECB skaber aktiepanik med ekstra likviditet”.

”Man kunne kritisere dem, hvis de ikke gjorde noget. I en situation, hvor der er likviditetskrise, så gør ECB noget hurtigt, og så får de kritik. Det forstår jeg ikke,” siger Carsten Valgreen til Business.dk og påpeger, at ECB plejer at blive kritiseret for at være fór langsomme på aftrækkeren.

”Med dagens auktion slipper vi for at gætte på hvor meget likviditet, der skal ind i systemet. ”I kan låne de penge I vil,” har ECB jo sagt. Og det betyder så, at der bliver kastet en masse vand på bålet, som jo er centralbankernes opgave, da de er ”lender of last ressort”,” siger Carsten Valgreen til Business.dk.

”Ved at reagere på den måde, og så hurtigt, så er likviditetskrisen hurtig overstået. Jeg vil være overrasket, hvis vi har et likviditets-problem i slutningen af næste uge. Men når det er sagt, så afhænger det selvfølgelig af, om der vælter flre skeletter ud af skabet i forbindelse med subprime-problemerne i USA,” siger han.

”Så kan det vare 1-3 måneder, hvis nogle har lidt rigtig alvorlige tab. Lige nu er markedet bare usikkert,” siger Carsten Valgreen til Business.dk.

Han finder det interessant at fokusere på, hvorfor der er opstået en likviditetskrise?

”Er det en konsekvens af noget, der er sket – altså problemerne med subprime-lånenen i USA, er det en udløber af det? Eller er det mere et forvarsel om, at der er nogle derude, der er i alvorligere problemer, end man først troede,” spørger Carsten Valgreen.

”Jeg tror primært, at det er en konsekvens af problemerne i USA, men jeg kan ikke vide det,” siger Danske Banks cheføkonom.