Danske Bank klar med ny løsning: Nu kan du endelig se alle dine konti et sted

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Godmorgen,

Her er overblikket over dagens erhvervsnyheder. Og vi starter med en længe ventet bankløsning.

1
Danske Bank åbner mobilbanken for konti i andre banker

Hver fjerde kunde i Danske Bank har også konti i andre banker. Og de kunder får nu mulighed for at følge deres andre konti i Danske Banks mobilbank og netbank, så de kan få et samlet overblik over økonomien, skriver Finans.

Det er angiveligt første gang, at en dansk bank giver kunderne den mulighed.

»Det viser en opblødning fra Danske Banks side, som tidligere gik meget op i at hegne kunderne inde som helkunder. Nu kan banken leve med, at kunderne har bankforretninger andre steder. Det viser en ny form for rummelighed, og målet er nok med tiden at gøre delkunderne til helkunder ved at behandle dem ordentligt,« siger bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet til Finans.

Den nye løsning er en konsekvens af EUs nye betalingsdirektiv, der skal give kunderne større råderet over deres egne data. Værktøjet er gratis at bruge.

2
Alle snakker om nethandel - men danskerne foretrækker fysiske butikker

I en tid, hvor onlinegiganter som Amazon og Zalando stormer frem på verdensplan, foretrækker de fleste danskere stadig fysiske butikker. Det viser en ny undersøgelse fra konsulent-og videnshuset Retail Institute Scandinavia.

»Når man læser overskrifterne i mange aviser, kan det virke, som om de fysiske butikker er en uddøende race, men man glemmer proportionalitetsforholdet, og faktum er, at online kun udgør to pct. på dagligvarehandlen, mens den udgør 15 pct. på elektronik, der er den varegruppe, hvor onlinehandlen er størst,« siger Dorte Wimmer, som står bag undersøgelsen

Af de i alt 1.000 repræsentativt udvalgte respondenter i undersøgelsen, svarer 50 pct. at de foretrækker fysiske butikker. 41 pct. svarer, at de foretrækker at bruge deres penge hos detailvirksomheder, der både har webshop og fysisk butik, mens kun otte pct. foretrækker at handle på webshops.

Læs mere lige her og hør om onlinebutik Coolshop, der bliver mere og mere offline (kræver abonnement).

3
Musks vilde Tesla-aftale kan gøre ham til verdens rigeste

Tesla-stifteren Elon Musk vil slå alle lønrekorder og blive verdens rigeste person, hvis det lykkes ham at nå de ultra-ambitiøse mål, som han er blevet enig med Tesla om. Den 46-årige multi-milliardær har aftalt, at han ikke er garanteret hverken løn eller bonusser de næste 10 år. I stedet vil han blive tildelt 1 pct. af Teslas aktier, hver gang han passerer en af de 12 milepæle, der alle er baseret på Teslas markedsværdi.

Den opsigtsvækkende konstruktion kan du læse mere om her.

Hvis det lykkes Musk at nå alle 12 milepæle - og det synes meget usandsynligt - vil han blive modtage aktier til en værdi af 338 milliarder dollars. Sammen med de aktier han allerede ejer i Tesla og rumfartsfirmaet Space X, vil det gøre Elon Musk til verdens rigeste person, vurderer Bloomberg.

Business anbefaler

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

4
Kendt dansk arkitektfirma solgt til amerikanere

Et af Danmarks største arkitektfirmaer Schmidt Hammer Lassen Architects er blevet solgt til den store amerikanske design- og arkitektvirksomhed Perkins+Will. Ifølge Børsen koster arkitektfirmaet i underkanten af 200 millioner kroner.

Schmidt Hammer Lassen står blandt andet bag en lang række kendte bygninger i hele landet blandt andre Aros, Dokk1, DGI Byen og Den Sorte Diamant. I udlandet har de blandt andet opført Den Internationale Straffedomstol i Haag og store biblioteker i hele verden.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas chefstrateg Philip Jagd udpeger her et par ting, som investorerne bør have for øje i dag.

  • Investorerne skal onsdag rette et skarpt blik imod de midlertidige (flash) estimater for januars erhvervstillid fra Markit. Den globale erhvervstillid peger på tiltagende vækst og de nyeste estimater ventes at bekræfte dette billede og dermed støtte aktiemarkedet.
  • Vi får tal fra det amerikanske boligmarked, der vil indikere om de sidste 7 måneders rentestigninger begynder at bide lidt i boligsalget. Salget af eksisterende boliger ligger på det højeste siden 2006. Den lidt perverse effekt kan forekomme at højere renter får boligsalget i omdrejninger, fordi potentielle købere der har lurepasset føler sig presset til at slå til. Stærke tal vil gavne finans- og forbrugssektorerne i det amerikanske indeks.
  • Efter markedslukningen rapporterer amerikanske Caterpillar, der er verdens førende indenfor tungt maskineri til råvare- og minesektoren. Deres udmeldinger vil være retningsgivende for handlen i Asien samt for såvel råvare- som industrisektoren i handlen onsdag og nok særligt torsdag.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger for det meste med kursfald onsdag, hvor Japans toneangivende indeks trækker sig tilbage fra et 26 års toppunkt.

  • Nikkei 225: -0,7 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -0,0 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.