Danske Bank: Bilsalg vil kickstarte amerikansk økonomi

Danske Banks økonomer tror på, at bilsalget i USA vil accelerere kraftigt allerede nu, og at det vil give en kickstart til verdens største økonomi.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters. Det amerikanske skrotpræmieprogram "Cash for Clunkers" er blevet en enorm succes, og kan kickstarte USAs pressede økonomi.
Læs mere
Fold sammen
Danske Banks økonomer venter, at USA kan bryde mere end et års konstant nedgang i den økonomiske aktivitet, og at den amerikanske økonomi allerede i indeværende kvartal vil vokse med ca. tre pct.

En væsentlig grund til væksten bliver bilsalget, som ellers er styrtdykket. Men salget er unormalt lavt, og en kombination af støvsugede billagre, øget efterspørgsel og offentlige støtteprogrammer vil få både bilproduktion og -salg til at hoppe nu, vurderer bankens økonomer i en ny analyse.

Isoleret set ventes bilsektoren at få hele USAs bruttonationalprodukt, BNP, til at vokse med mellem 1 og 1,5 procentpoint, ifølge analysen.

Belønning for at sælge bilvrag
Den amerikanske regering har fået enorm succes med et nyt tilskudssystem, "Car Allowance Rebate System, eller CARS", der hurtigt er blevet døbt til "Cash for Clunkers" eller "kontanter for vrag".

Det er enkelt fortalt en skrotpræmie som vi også kender det fra Danmark, hvor man kan få mellem 3500 og 4500 dollar, eller 18.400 eller 23.600 kr., for at sælge sin gamle benzinslugende øse, og i stedet købe en brændstofbesparende ny bil.

Skrotpræmien er blevet en vild succes. Oprindeligt var der afsat 1 milliard dollar til programmet, men det er allerede blevet hævet med 2 milliarder dollar, og de fleste venter, at politikerne er parate med ekstra penge, hvis det skulle blive nødvendigt.

Bilsalget kan stige markant
På grund af finanskrisen og den økonomiske krise er bilsalget i USA helt kollapset. Siden slutningen af 2007 er bilsalget faldet med 37 pct., på grund af stigende benzinpriser, højere arbejdsløshed og problemer med at finansiere bilkøb.

Men ifølge Danske Bank salg bilproduktionen nu øges med mellem 20 og 25 pct., bare for at holde lagrene af færdigbyggede biler på det nuværende historisk lave niveau, og der er gode argumenter for at der er et opsparet behov for at købe nye biler.

Ifølge Danske Bank steg salget af lette varebiler med 37 pct. året efter 1982-recessionen, hvor faldet i bilsalget var langt mindre end i denne omgang.

Bilsalg kan hæve BNP med 1,5 pct.
Samlet set venter Danske Bank ikke det er urealistisk at bilsalget i anden halvdel af 2009 vil stige med 20 til 30 pct., hvilket isoleret set svarer til en saltvandsindsprøjtning til USAs økonomi på ca. 1,5 procentpoint i løbet af halvåret. Hvis man oven i det tilføjer den forventede genopbygning af billagrene, vil det kunne hæve kvartalsvæksten i den amerikanske økonomi med mellem 2 og 2,25 procentpoint, med hovedparten i indeværende kvartal.

Det på trods af, at bilsektoren kun udgør ca. 1,5 pct. af USAs samlede bruttonationalprodukt.