Danske aktier på vej mod nye højder

Trods mange år med store stigninger er der fortsat masser af optimisme at spore omkring danske aktier. Flere eksperter venter yderligere stigninger frem mod nytår.

Der er udsigt til travle tider for danske aktiehandlere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Danske aktier fortsætter med at overraske positivt. Alene siden nytår er kurserne på de store selskaber i C20-indekset steget med knap 13 procent, og i går var rekordklokken igen i brug, da eliteindekset flere gange i løbet af dagen passerede den tidligere top lige over den magiske 500-streg - dog lukkede indekset med et mindre fald til 495,76.

Fem år i træk
Dermed er danske aktier inde i sit femte år i træk med kraftigt stigende kurser. Ikke siden 2002 har der været ét eneste år, hvor kurserne er faldet, og siden begyndelsen af 2003 er de store danske aktier nu steget med 125 procent svarende til en gennemsnitlig optur på omkring 20 procent om året. De mindre selskaber er steget endnu mere og er alene i år oppe med mere end 30 procent.

Flere aktieanalytikere mener nu, at denne også i et historisk lys ekstraordinære kursfest så småt er ved at lakke mod enden, men der er fortsat gode muligheder for mere »normale« kursstigninger den kommende tid. Portefølgemanager Kim Nielsen fra Carnegie Asset Management mener, at tre ting bliver afgørende for, hvordan danske aktier vil klare sig frem mod nytår.

»Især halvårsregnskaberne, som snart begynder at vælte ind, er vigtige. Men også udsigterne for amerikansk økonomi, og så om renten fortsætter med at stige betyder en del. Overordnet set tror vi på en svagt stigende trend,« siger han.

Fair prissat
Kim Nielsen mener, at aktierne er fair prissat målt på P/E, dvs. hvad der betales for én krones overskud i et selskab. Her er niveauet i Danmark nogenlunde som i resten af Europa, hvis der tages højde for, at vores aktier er sammensat på lidt andre sektorer end i resten af Europa, understreger Kim Nielsen.

»Men vi tror ikke bare markedet skal ræse af sted. Men på længere sigt kan markedet godt stige med otte til ti procent om året, sådan som det også har været tilfældet historisk set,« siger han.

Kim Nielsen forudser dog, at aktiviteten formentlig vil klinge lidt af den kommende tid. Dels går mange på sommerferie nu. Dels er det regnskaberne, som vil sætte dagsorden de kommende uger, og kun få tør satse stort lige før de sendes ud.

»Så mit bedste bud er, at det danske marked vil veksle lidt mellem optimisme og pessimisme frem mod nytår, alt efter hvilke signaler der løber ind om udviklingen i USA økonomi, og hvordan det kommer til at gå med renten,« siger Kim Nielsen.

Stærk indtjening
Torben Sand der er portefølgemanager hos ATP, mener betingelserne for et fortsat sundt aktieår er til stede.

»Vi vurderer, at det nuværende niveau vil holde, og at der tilmed er gode muligheder for en stigning på yderligere fem procent. Indtjeningen hos danske virksomheder er rigtig stærk. Det er vores forventning, at danske virksomheder i gennemsnit vil forbedre bundlinjen med 13-14 procent både i år og næste år,« siger Torben Sand.

En fortsat kursstigning afhænger dog dels af de kommende halvårsregnskaber, dels af renteudviklingen og den økonomiske vækst, fremhæver han.

»Hvis de lange renter fortsætter med at stige markant, så kan det på sigt gå ud over væksten og betyde et mindre kursfald,« siger Torben Sand.

Aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwartz, forventer kun en mindre stigning i C20-indekset det næste halve år.

»Men det skal ses i lyset af, at det danske aktiemarked er steget meget pænt de seneste år – også sammenlignet med andre aktiemarkeder. Aktierne er steget en smule mere end ventet, og vi har opjusteret vores prognose over udviklingen én gang i år,« siger Bjørn Schwartz.

Det, som i givet fald kan få Sydbank til at opjustere deres prognose for danske aktier igen, er den kommende sæson for halvårsregnskaber og den generelle økonomiske udvikling.

»Hvis europæisk og asiatisk økonomi kan holde dampen oppe, og vi undgår en voldsom nedgang i amerikansk vækst, kan det få os til at justere vores forventninger for aktiemarkedet i opadgående retning,« siger Bjørn Schwartz.

Omvendt kan det heller ikke udelukkes, at der vil ske en opbremsning i kurserne, fremhæver Sydbanks aktieekspert. Flere rentestigninger i Europa kan dæmpe væksten, og der kommer med jævne mellemrum bump på vejen med store kursfald, som senest blev set i februar og marts.

Kursfesten
»Overordnet er indtjeningen i virksomhederne dog stabil. Vi tror især på en positiv kursudvikling inden for både industri, fødevarer og finans.

Blandt de mange virksomheder, som stadig har pænt potentiale, er NKT Holding, Torm, Norden, Carlsberg og ØK. Derudover ser det fornuftigt ud for finansvirksomheder som f.eks. Tryg, Topdanmark, Nordea og Danske Bank. Danske Bank-aktien har samtidig haft det svært i år, og der kan være lidt at indhente rent kursmæssigt,« siger Bjørn Schwartz.

De senere års danske kursfest hænger især sammen med, at danske virksomheder har været dygtige til at udnytte den høje vækst i verdensøkonomien. Virksomhederne har også været fleksible til at omstille sig og flytte dele af produktionen til udlandet i tide, fremhæver flere analytikere.