Dansk velstand falmer

Danmarks position som et af verdens rigeste lande er hastigt på retur, viser nye tal og analyser. Årsagen er især, at væksten de senere år har været presset ned i et slæbegear.

Læs mere
Fold sammen
Danmarks sakker bagud på faretruende vis i det internationale kapløb om høj velstand.

Tilbage i 2000 havde Danmark således en indkomst per indbygger, som »kun« lå 12,5 procent under gennemsnittet hos verdens fem absolut rigeste lande. Nu er denne afstand oppe på hele 20 procent og tilmed voksende, fordi Danmark i år vil klare sig ringere end flere andre lande på det økonomiske område.

Det fremgår af en større analyse, som er udarbejdet af tænketanken AE (Arbejderbevægelses Erhvervsråd), og som bygger på de sidste nye tal (2008) fra den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Målt i forhold til verdens absolut rigeste land, er gabet vokset endnu mere. I 1998 var der således en afstand i rigdom på 20 procent mellem Danmark og USA, der dengang var klodens mest velstillede nation. Ifølge den seneste opgørelse, som er fra 2008, er dette efterslæb oppe på hele 50 procent til Norge, der nu indtager den fornemme plads det rigeste OECD-land.

Rigdommen gøres op ved at sammenligne bruttonationalproduktet (BNP) per indbygger, som er værdien af den samlede produktion af varer og serviceydelser fratrukket brug af råstoffer.

Umiddelbart ser nedturen for den danske velstand ikke specielt alvorlig ud, hvis disse BNP-tal per indbygger omregnes til én fælles valuta. Faktisk er velstanden målt på denne måde blevet relativt bedre. I 1980erne lå vi således på en syvende plads, mens vi nu er oppe på en fjerdeplads.

Men de tal snyder en del. For værdien eller købekraften af eksempelvis 10.000 kroner i Danmark er betydeligt lavere end i USA og flere andre lande, fordi vores afgifter, moms og generelle prisniveau er højere.

Det forsøger OECD så også at korrigere for ved at udregne såkaldte købekraftskorrigerede BNP-tal. Det er her, Danmark for alvor begynder at rasle ned ad listen over velbjærgede lande. Ses der på disse optællinger, er Danmark nu kun verdens tiende rigeste nation, hvor vi for ti år siden var det femte rigeste.

Et gran salt
»De danske priser er dog ikke steget meget mere end i de lande, der har overhalet os i velstand. Det kan derfor ikke udelukkes, at de købekraftskorrigerede tal for velstanden overvurderer, hvor meget terræn Danmark har tabt,« siger Frederik I. Pedersen, der er chefanalytiker hos AE.

Han peger på, at prisen på en vare ikke siger noget om kvaliteten. Hvis danskerne således køber flere varer af højere kvalitet end før, som derfor er dyrere, kan det komme til at se ud som om, at vores priser er meget højere og velstanden tilsvarende lavere.

Men trods dette, ser det ud til, at Danmark langsomt, men sikkert er ved at falme på det økonomiske område, og det skyldes især problemer med at holde den økonomiske vækst herhjemme. Det er inden for de sidste ti år, at trætheden i dansk økonomi for alvor er begyndt at vise sig. Her har væksten kun ligget på 1,2 procent i snit om året. Det er betydeligt mindre end i både 1970erne, 1980erne og 1990erne, da økonomien voksede med tæt ved to procent om året. Af samme grund er Danmark nu i alvorlig fare for at blive presset ud af top-ti-listen over rigdom inden for OECD, når der korrigeres for købekraften, fremgår det.