Dansk vareeksport til BRIK-lande sakker bagud

De seneste år er Danmarks vareeksport til vækstlandene Brasilien, Rusland, Indien og Kina vokset betydeligt, men alligevel halter dansk vareeksport efter vores nabolande.

Den største aftager af dansk vare- og tjenesteeksport af BRIK-landene er stormagten Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De hastigt voksende vækstlande Brasilien, Rusland, Indien og Kina har længe været markeder, som Danmark har haft fokus på. På bare seks år er dansk eksport til BRIK-landene fordoblet, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2005 eksporterede Danmark varer for 18,4 milliarder kroner og tjenester for 15,7 milliarder kroner til de fire højvækstlande Brasilien, Rusland, Indien og Kina, bedre kendt som BRIK-landene. Det var i 2011 næsten fordoblet til 35 milliarder kroner i vareeksport og 30,4 milliarder kroner for tjenester.

Men selv om eksporten er vokset gevaldigt, så er dansk vareeksport langt bagud i forhold til vores nabolande. Lande som Tyskland, Finland, Sverige og Storbritannien er langt bedre til at afsætte deres varer til BRIK-landene end deres danske konkurrenter.

Det er kun Holland, som Danmark ligger over, når der ses på andel af eksporten for varer til BRIK-landene og andre højvækstlande. De andre klarer sig markant bedre end dansk vareeksport.

Danmarks vareeksport til BRIK-landene lå således på 5,6 procent af den samlede eksport for 2011, mens Storbritannien lå på 6,4 procent, Sverige på 7,8 procent, Tyskland på 11,4 og Finland på hele 16,2 procent. Holland ligger som de eneste under Danmark med 3,8 procent for vareeksporten 2011.

Til trods for den lave placering i forhold til nabolandene er Danmarks vareeksport vokset hastigt de seneste par år. Den er nu tilbage på niveauet før den økonomiske krise for alvor tog fat, og vareeksporten til BRIK- og øvrige højvækstlande vokser hurtigere end den samlede vareeksport. I 2001 stod de for samlet set 10,5 procent, et tal der er steget til 17,3 procent til sammen i 2011.

Der er dog stadig langt op til nabolande som Finland og Tyskland på vareeksportens front, men omvendt klarer Danmark sig bedre end dem, når det gælder tjenesteeksporten. I 2010 lå Danmarks tjenesteeksport til BRIK-landene på otte procent af den samlede tjenesteeksport. Nabolandenes procenter er næsten det halve af Danmarks. Sverige lå i 2010 på 4,5 procent, det samme gjorde Holland og Storbritannien på 4,4 procent.

Danmarks største aftager af både vare- og tjenesteeksporten er stormagten i øst, Kina, som er efterfulgt af Rusland. På vareeksportfronten kommer Brasilien efter Rusland og er samtidig det hurtigst voksende marked, mens Indien får tredjepladsen på tjenesteeksporten.