Dansk topchef sætter Nordea op i gear

For 13. kvartal i træk har Nordea plus på tabskontoen. Det er med til at sikre rekordstort overskud i finanskæmpen, hvor danske Christian Clausen står i spidsen.

Nordeas topchef, danske Christian Clausen, ser ud til at have valgt den rette kurs. Arkivfoto: Sigrid Nygaard Fold sammen
Læs mere
Den danske topchef Christian Clausen har sat kursen for Nordeas fremtid, og de første resultatet tyder på, at han har valgt den rigtige retning.

Med et overskud før skat på 13,9 milliarder efter de første seks måneder i år, præsenterede Christian Clausen i går det stærkeste regnskab nogensinde for Nordens største finanskoncern. Danskeren overtog styringen af Nordea i april i år, og han har bygget videre på det fundament, som forgængeren Lars G. Nordström, havde lagt.

»Vi synes, det er et stærkt resultat. Vi har sat mange ting i gang som led i vores vækststrategi, og når vi nu ser en indtægtsvækst på næsten 10 procent i andet kvartal, kan vi kun være tilfredse,« siger Christian Clausen.

Toplinien i bankerne har i flere haft det svært, fordi indsnævring af rentemarginalen har presset renteindtægterne ned, men Nordeas renteindtægter steg med ni procent i første halvår. De samlede indtægter voksede med otte procent, mens udgifterne voksede med seks procent. Ifølge Christian Clausen betyder det, at målet om at indtægterne skal stige tre-fire procentpoint mere end udgifterne, er inden for rækkevidde.

»Det er sådan, at når man starter tilvækststrategier, så giver det ikke noget resultat dagen efter. Det kommer gradvist, og det kan vi nu se i regnskabet,« siger Christian Clausen.

Nordeas vækst foregår blandt andet i Polen, hvor banken vil åbne en ny filial om ugen i tre år. I Sverige har banken åbnet 12 nye filialer siden 2005 og ansat 300 sælgere, og i de baltiske lande vil der blive åbnet 10-15 nye filialer i år.

Penge til aktionærerne
På trods af de mange kostbare initiativer er der konkrete planer om at udbetale kontanter til aktionærerne i de nærmeste fremtid.

»Der bliver frigjort kapital som følge af Basel II,« siger Christian Clausen med henvisning til de nye kapitaldækningsregler, der gælder for banker. Ved at styre risikoen bedre, kan bankerne slippe for at ligge inde med så meget kapital, som tidligere, og det er en del af de penge, som Nordeas aktionærer kan se frem til at få udbetalt.

For 13. kvartal i træk kunne Nordea tilbageføre penge fra tabskontoen, fordi hensættelserne ikke har udviklet sig til egentlige tab, som man oprindeligt frygtede.

»Vi har meget lave tab. Der er tale om et bruttotal, der består af forskellen på vores hensættelser til tab og tilbageførsel af gamle hensættelser. Når vi har et positivt tal der, skyldes det, at vi har større tilbageførsler end nye tab,« forklarer Christian Clausen.

Han afviser, at den positive tabskonto er et resultat af en for skrap kreditpolitik, og at banken ikke vil være med til give virksomhederne mulighed for at søsætte nye initiativer.

»Vi har den kreditprofil, vi skal ha’. Den er høj. Vi er ikke inde i alt muligt, så der er selvfølgelig nogle områder, vi siger nej til,« siger Christian Clausen.

Udlån 15 pct. op
Hans udsagn understøttes af en total vækst i udlån på 15 procent. Alene udlån til små og mellemstore virksomheder er vokset med 16 procent.

»Resultatet før skat blev 22 procent bedre end konsensusestimatet, og resultatet er efter vores opfattelse af en fornuftig kvalitet,« konstaterer aktieanalytikere fra Jyske Bank i en kommentar.

Selv om overskuddet altså var bedre end ventet, gav det ikke væsentlig støtte til Nordeas aktie, der faldt på børsen.www.nordea.dk

Læs hele regnskabet på Nordeas hjemmeside.