Dansk selskab med ædelstene for milliarder i politiets søgelys

Her er de vigtigste erhvervsnyheder på ugens første arbejdsdag, og det spænder vidt fra ædelstene over PostNord og kras kritik af kapitalfonde til et skifte på toppen af den globale finansverden.

Ét af emnerne i dagens morgenpost holder til i Nyhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Her har du de vigtigste nyheder fra erhvervslivet på en mandag morgen, hvor foråret spreder sig ud over det ganske danske land. Vi starter med en farverig sag i Nyhavn i København.

1
Politiet og Erhvervsstyrelsen undrer sig over dansk ædelstensfirma

Det danske selskab NorthCapital er ifølge Børsen kommet i myndighedernes søgelys. Årsagen er regnskaber med en masse mangler - to er hidtil dumpet - og så en opsigtsvækkende kombination af ædelstene for milliarder og ingen bankkonto. Selskabet, der har til huse i Nyhavn, kalder sig en af verdens største investorer i ædelsten, og så burde man vel egentlig have en bankkonto. Sådan var tankegangen i hvert fald hos Københavns Politi, der i januar sidste år sendte en skeptisk mail af sted til Erhvervsstyrelsen.

»Selskabets årsrapport for 2015 skønnes at være fiktiv,« står der i mailen til Erhvervsstyrelsen, som Børsen har fået aktindsigt i.

Udover ikke at have bankkonto så bemærkede politiet også, at der i et år ikke var bevægelser i selskabets likvide beholdning, og at regnskabet ikke var underskrevet af en revisor til trods for, at Northcapital var revisionspligtigt. Selskabet måtte gennem to ombæringer lide den tort at få afvist regnskaber hos Erhvervsstyrelsen, før det endelig i december lykkedes at få afleveret et revisorgodkendt regnskab. I forhold til bankkontoen lyder forklaringen fra formand Christian Harboe Wissum således:

»Selskabet havde store aktiver på det tidspunkt, men ikke nogen aktiviteter. Derfor havde vi ikke behov for en bank. Men vi har en nu,« siger han til Børsen.

2
EU-knas dyrt for PostNord

PostNord må nu lide den tort at sidde og vente, som de mange af selskabets kunder, der så ofte beklager sig over lang forsendelsestid på de breve, der fortsat sendes. Ifølge Finans har PostNord nu ventet snart et halvt år på en EU-afgørelse i forhold til selskabets redningsplan, og det skulle have kostet selskabet 100 mio. kroner.

EU-Kommissionen har således endnu ikke godkendt kapitaltilskuddet på 1,7 mia. kr. fra den danske og svenske stat, og forargelsen er til at tage og føle på hos politikerne på Christiansborg, som var gennem et langstrakt forløb med de svenske medejere for at vedtage en redningsplan i oktober sidste år.

»Postnord står jo i problemer til halsen, og når vi så finder en løsning, som måske kan afhjælpe noget af det, så kan vi ikke få lov til at implementere den. Det er jo helt på månen,« siger postordfører i Dansk Folkeparti, Henrik Brodersen, til Finans.

Sagsbehandlingen i EU er ifølge Finans blandt andet blevet trukket i langdrag, fordi redningsplanen er blevet angrebet af konkurrenter, og brancheforeningen ITD har klaget over, at kapitalindsprøjtningen er at sidestille med ulovlig statstøtte.

3
Kras kritik af kapitalfonde fra formand

»Det værste skidt i samfundet.« Smag lidt på det. Sådan karakteriserer Vestas-formand Bert Nordberg kapitalfondene i dagens Berlingske. De harske ord faldt, da formanden blev spurgt til, hvorvidt den danske vindmølleproducent var et opkøbsemne.

»Jeg er ikke populær, for jeg kan ikke lide kapitalfonde. Jeg synes, de er det værste skidt i samfundet. Jeg har et eksempel fra Danmark kaldet TDC, som de (kapitalfonde, red.) gik ind i, solgte alle faciliteterne, som TDC havde, de rensede selskabet for penge, og så satte de det tilbage på børsen. Det var kun en skal, og de tog så mange penge ud af landet. Jeg har aldrig tilgivet dem for det. Det er ikke den slags mennesker, som jeg kan lide. Jeg kan lide mennesker, som bygger langsigtede selskaber, der gør godt for samfundet,« sagde Bert Nordberg, der på tidspunktet, hvor en række kapitalfonde købte TDC, var direktør for salg og marketing i Ericsson.

Også hans landsmand, Christer Gardell, der leder Nordens største aktivistiske investor, Cevian, fik hårde ord på vejen som følge af sin fremfærd i Volvo. Bert Nordberg kaldte ham »den forbandede forræder« for at sælge ud i bilproducenten til kinesiske Geely.

Christer Gardell afviser kritikken over for Berlingske med henvisningt til, at Cevian først efter 11 års ejerskab solgte otte procent til Geely.

4
Ny mand på toppen hos Deutsche Bank

Vi runder dagens morgenpost af med et chefskifte af de større. Den tyske finanskæmpe Deutsche Bank skiftede i weekenden ud på topchefposten. Britiske John Cryan havde tilsyneladende mistet bestyrelsens og aktionærernes tiltro efter tre år med røde regnskabstal. Han blev i 2015 udnævnt som topchef i banken med knapt 100.000 ansatte og aktiver for svimlende 11.000 mia. kroner og havde mandat frem til 2020.

Sådan skulle det altså ikke være. I hans sted træder tyske Christian Sewing.

"Efter en omfattende analyse kom vi til den konklusion, at vi har brug for en ny eksekveringsdynamik i ledelsen af vores bank," som bestyrelsesformand Paul Achleitner sagde på godt ledelsessprog i en meddelelse fra banken.

47-årige Christian Sewing kommer fra en stilling som vicedirektør med baggrund i retailbanking, revision og risiko. Hans forfremmelse kommer på et tidspunkt, hvor banken og dens store aktionærer debatterer vejen frem for Deutsches investeringsbankenhed, hvor indtægterne er bremset og nøglepersonale er sprunget fra.

Det skal investorerne holde øje med

Per Hansen, analytiker hos Nordnet, har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • De amerikanske aktieindeks sluttede med meget store fald fredag, men nedturen forplanter sig ikke til større kursfald i Asien her til morgen. Har Donald Trumps handelsretorik med hensyn til hvad han kan finde på at gøre ved Kina, hvis de ikke »makker ret«, toppet. Noget kunne tyde på det. Alligevel er der god grund til at holde øje med udviklingen, da stigende risiko for mindre global handel har givet større kursudsving de seneste uger.
  • Deutsche Bank har fyret topchefen John Cryan og erstattet ham med Christian Sewing. Deutsche Bank aktien har været slemt på hælene de seneste år og er langt fra tidligere tiders aktiestorform. Giver en ny topchef nye muligheder og et »lettelsens kurssuk« for Deutsche Bank aktien?
  • Novartis har annonceret, at de køber det amerikanske biotekselskab Avexis for 8,7 mia. USD, hvilket svarer til en præmie på 88 % i forhold til slutkursen fredag. Købet viser, at der fortsat er gang i virksomhedshandlerne og at biotekselskaber, som har vist lovende forskningsresultater er eftertragtede. Når der bliver annonceret større handler, sætter det ofte gang i spekulation om andre handler, og det sker givetvis også denne gang. Danske Zealand Pharma og Bavarian Nordic kan blive nævnt i den sammenhæng.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder skyder op mandag, hvor de afspejler stigninger i de i amerikanske aktiefutures, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har trukket lidt i land over for retorikken mod Kina få dage før den kinesiske præsident, Xi Jinping, skal holde en vigtig tale om den fremtidige udvikling i Kina.

  • Nikkei 225: 0,5 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,4 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,7 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 1,5 pct.