Dansk sejr over kronen er langt fra sikret endnu

De mange signaler fra såvel politikere som økonomer om Danmarks Nationalbank vandt en sikker sejr under kronekrisen, kan komme til at blive revideret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Danske kroner.
Læs mere
Fold sammen

Siden den danske regering erklærede sejr over spekulanterne, begynder kapital igen at strømme tilbage mod de danske AAA-ratede obligationer.

Det skriver Bloomberg News.

Det er Den Europæiske Centralbanks bemærkninger om at optrappe aktivopkøbene inden den sommerstille og likviditetsmæssigt ringe sommerperiode, der har fået konsekvenser længere mod nord.

Mens kronen igen langsomt bliver styrket, falder de danske obligationsrenter hurtigere end de tilsvarende papirer i euroområdet i takt med, at Grækenlands tumultagtige tilgang til forhandlingerne med EU, ECB og IMF har genoplivet efterspørgsel efter de sikreste danske aktiver.

Hos Danske Bank vurderer obligationschef Arne Lohmann Rasmussen, at udviklingen "har sendt den danske centralbank tilbage til udgangspunktet", ifølge Bloomberg News.

- ECB's fremskynding af QE-programmet har vendt udviklingen i de tyske statsobligationer, og det er med til at presse den danske centralbank. Danske aktiver er nu dybest set prissat på samme niveau over for de tyske, som de var, da spekulation mod kronen begyndte, siger Arne Lohmann Rasmussen.

Dermed er markedet tilbage på niveauet den 15. januar, som var dagen, hvor Schweiz' beslutning om at ophæve fastkursen mellem franc og euro sendte investorernes blik mod Danmark som det næste land, der kunne opgive fastkurs mod euro.

Under alle omstændigheder gør udviklingen det svært for Danmarks Nationalbank at hæve renten fra de nuværende minus 0,75 pct. eller at genoptage statsobligations-auktioner, der er suspenderet siden januar, i nær fremtid.

Nationalbankens valutareserve bliver offentliggjort tirsdag kl. 16.