Dansk rigmandsfamilie sælger sædbank til kapitalfond i stor millionhandel

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

kapitalfonden Axcel har købt to tredjedele af European Sperm Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Godmorgen.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi en dansk familie, der har tjent styrtende på at sælge sæd. Vi skal også runde Mærsk, hvis storstilede milliardsatsning på ny roboteknologi flopper.

Men vi begynder overblikket med historien om kapitalfonde, som er kommet i modvind:

1
Pludselig er kapitalfonde i store vanskeligheder i Danmark: »Det her er noget, vi undrer os over«

Kapitalfondene i Danmark er havnet i store vanskeligheder. Mange af deres selskaber er i så store problemer, at de ikke kan overholde de vigtige låneaftaler med bankerne, mens andre må se deres markeder smuldre væk. I værste fald kan der komme flere konkurser, som da Fætter BR-moderselskabet Top-Toy for nylig gik ned. Det skriver Berlingske.

Problemerne ser ud til at være overalt, og de er særligt overraskende, fordi de kommer på et tidspunkt, hvor dansk økonomi ellers har det godt. Derudover har problemerne ramt fonde, som tradtionelt har lang tradtion for at købe op i Danmark. For eksempel er store svenske fonde som EQT, Nordic Capital og Altor, der ellers historisk har haft mange succeser i Danmark, stærkt udfordrede.

»Man kan konstatere, at der inden for de seneste 12-18 måneder har været en overrepræsentation af danske kapitalfondsejede selskaber, som ikke helt går efter planen. Det er noget, som jeg tror, at flere undrer sig over, blandt andet fordi der ikke umiddelbart er klare fællestræk mellem problemerne,« siger Søren Johansen, ledende dansk partner i kapitalfonden Altor.

Læs mere her.

2
Lauritz.com blev fanget i gældsklemme, og aktiekursen styrtdykkede – men selskabets formand blev belønnet med millioner

2018 var et forfærdeligt år for auktionshuset Lauritz.com.

Ledelsen i Lauritz.com – herunder bestyrelsesformand Bengt Sundstrøm – indså, at auktionshusets økonomiske formåen var så ringe, at selskabet ikke var i stand til at indfri et stort obligationslån på over 230 millioner kroner.

2018 var også året, da selskabets aktiekurs fortsatte sin lange rutsjetur mod bunden. De i forvejen hårdt prøvede investorer i Lauritz.com kunne i 2018 se deres aktier dykke med 80 procent.

Endelig faldt auktionshusets omsætning også i 2018. Siden 2015 er det gået i den retning for Lauritz.com.

For Bengt Sundstrøm, selskabets hovedejer og bestyrelsesformand, er der dog et enkelt klart lyspunkt i et ellers skidt regnskabsår. Den svenske formand blev igen i 2018 belønnet med et særligt konsulenthonorar på 2,4 millioner kroner, der skal lægges oven i hans aflønning som formand på 200.000 kroner. Det bringer, som det var tilfældet i 2017, Bengt Sundstrøms samlede lønpakke op på 2,6 millioner kroner. Det skriver Berlingske.

Et hurtigt vue over de største danske børsselskabers lønudgifter til bestyrelsesformænd viser, at Bengt Sundstrøms ordning er særdeles lukrativ. Det er nemlig sådan, at Lauritz.com-formandens lønpakke langt overstiger den, som hans formandskollegaer i mastodonter som Lundbeck, Ørsted og Carlsberg bliver tilbudt.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Mærsks storstilede milliardsats på ny roboteknologi flopper

Vi rykker videre til Mærsk, som tirsdag holdt generalforsamling, og hvis vicedirektør onsdag annoncerede, at han til juni stopper efter 36 år i koncernen.

Finans skriver torsdag, at Mærsks strategi om at investere milliarder af kroner i nye robotter for at sætte fart på sine havneterminaler knirker i fundamentet.

Stik mod forventningen har det vist sig, at fuldautomatiserede terminaler er langt mindre produktive end dem, der er fuldt bemandede med havnearbejdere. Det sår alvorlig tvivl om APM Terminals’ muligheder for at effektivisere og forbedre lønsomheden via robotteknologi.

»Det er en myte, at automatiserede terminaler på magisk vis kan flytte flere containere på kortere tid. I realiteten ender de fleste faktisk med at være langsommere end en manuel terminal,« siger Neil Davidson, havneanalytiker hos den maritime analysevirksomhed Drewry, og bakkes op af en undersøgelse fra konsulentkoncernen McKinsey.

Det gælder også for Mærsks topmoderne og fuldautomatiserede havneterminal Maasvlakte 2 til knap fire mia. kr.

Tanken var ellers, at terminalen i Rotterdam som et storstilet pilotprojekt skal være model for fremtidens terminaler i APM Terminals, skriver mediet.

Følg desuden med på Berlingske, når Maersk Drilling torsdag bliver børsnoteret.

4
European Sperm Bank indgår partnerskab med Axcel

European Sperm Bank har i årevis tjent styrtende med penge på at sælge sæd til kvinder og par i 70 lande.

Bag banken, der er en af Europas førende, står den danske Bower-familie, som på ti år har tjent over 200 mio. kr. på European Sperm Bank.

Og nu står familien til at blive endnu rigere. Familien har nemlig solgt totredjedele af selskabet til den danske kapitalfond Axcel. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Planen er at skabe yderligere ekspansion ved at udvikle den eksisterende forretning, udvide med nye markeder og udvide sædbankens ydelser.

»Vi har været inde i en sund udvikling, hvor vi vigtigst af alt har været med til at skabe en masse glæde blandt kvinder og par, der rundt om i verden har haft brug for hjælp til at få børn. I det nye partnerskab med Axcel skal vi ikke blot fortsætte de gode takter, men sammen sætte ekstra fart på udvikling, innovation og ekspansion, hvilket vi nu ser frem til,« siger Annemette Arndal-Lauritzen, der siden 2013 har været adm. direktør hos European Sperm Bank.

Hvor meget, Axcel har betalt for European Sperm Bank, er hemmeligt. Kilder anslog tidligere på året over for Finans, at et salg ville værdisætte sædbanken til cirka 500 mio. kr. Samme vurdering lyder i torsdagens udgave af Børsen.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har udvalgt tre begivenheder, det er værd at rette blikket mod.

  • Det er i dag, at Mærsk Drilling bliver skilt fra den øvrige Mærsk-familie, når selskabet får sin debut som selvstændigt børsnoteret selskab. Et af de spørgsmål, der bliver »givet« et svar på, er, om investorerne er villige til at betale for den værdi, som Mærsk mener, at selskabet er værd - nemlig den bogførte værdi af egenkapitalen på 25,3 mia. kroner?
  • Bang & Olufsen kommer med regnskab i dag. For et par uger siden kom selskabet med sin anden nedjustering på tre måneder, og siden topnoteringen i 2018 er aktien faldet med mere end 60 pct. Markerer kvartalsregnskabet »en ny begyndelse« for de tabsramte aktionærer?
  • Norwegian kommer med trafiktal for marts. Selskabet fik i marts tilført tre mia. norske kr. i nye aktiepenge, og dem er der hårdt brug for. 1. kvartal er det svageste kvartal for luftfartsselskaberne. Norwegian presses yderligere af en stor gæld og af, at 18 fly af typen Boeing 737 Max 8 er grounded af sikkerhedsmæssige årsager. På kort sigt har disse forhold næppe påvirket trafiktallene, men investorernes nervøsitet vil stige yderligere, hvis trafiktallene for marts viser en vigende lyst til at flyve med Norwegian af andre årsager. Aktien er allerede blevet skåret i to lige små dele i år.

Markederne lige nu:

Udviklingen er torsdag blandet på de asiatiske markeder, på en dag hvor profittagning ifølge Reuters opvejer tiltagende håb om en handelsaftale mellem Kina og USA.

Onsdag fortsatte forhandlingerne mellem verdens to største økonomier i Washington, og forlydender derfra var, at parterne er ved at afrunde kanterne i aftalen.

Den amerikanske præsidents nærmeste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, sagde ifølge Reuters, at der er »god fremgang« i forhandlingerne, men at parterne ikke er i mål endnu, og den indeværende uge håbes at bringe dem tættere på hinanden.

Nikkei 225 +0,1
Topix 0,0
Hongkongs Hang Seng -0,5
China Shanghai Composite +0,6
China CSI 300 +0,6
Taiwan Taiex +0,1
Sydkoreas Kospi +0,2
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 -0,9

Indeksværdi klokken 06.25.

Ritzau Finans