Dansk rentedyk på vej

Det vælter igen ind med penge til Danmark. Aktiekurserne steg pænt i går, og Danmarks Nationalbank kunne oplyse, at valutareserverne steg med næsten 40 milliarder kroner.

Et isoleret dansk rentedyk kan være lige om hjørnet. Der vælter således penge ind i Danmark i et sådan omfang, at Nationalbanken alene i december har brugt meget store summer på at holde den danske krone ned i kurs. Pengestrømmen mod Danmark ses tydeligt på aktiemarkedet, hvor kurserne på årets første to dage er steget næsten ni procent, hvilket er en af de største opture efter et nytår i nyere tid.

Samtidig oplyste Danmarks Nationalbank i går, at den danske valutakasse nu svulmer op. Alene i december steg reserven af fremmed valuta med hele 39,9 milliarder kroner, så den nu er oppe på 212,7 milliarder kroner. Derved er der nu flere penge i valutakassen end på noget andet tidspunkt siden sommeren 2005 og også flere, end før den aktuelle finanskrise startede i efteråret 2007, og der kom pres mod den danske krone.

Rensteafstand øget
Presset mod kronen tvang nationalbankdirektør Nils Bernstein til at hæve den danske rente, eller undlade at sænke den, da Den Europæiske Centralbank (ECB) begyndte at sætte sine korte renter ned. Derved blev afstanden mellem renten i Danmark og de 16 eurolande øget fra 0,35 procentpoint før finanskrisen brød ud til 1,75 procentpoint, der var det største i euroens ti år lange historie.

Men i begyndelsen af december lettede presset mod kronen så meget, at Danmarks Nationalbank den 19. december sidste år kunne sænke renten med 0,5 procentpoint. Det bragte den danske rente ned på det aktuelle niveau på 3,75 procent, og eftersom euro-renten er på 2,5 procent, blev gabet mellem renten i Danmark og euroområdet derved kortet af til 1,25 procent.

»Men vi regner med, at Danmarks Nationalbank snart sænker renten yderligere. Det kan ske, når ECB holder sit rentemøde torsdag den 15. januar. Her venter vi, at ECB sætter renten ned med 0,25 procentpoint, og Danmarks Nationalbank lader renten falde med hele 0,5 procentpoint,« siger cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen.

Danske kroner solgt
Niels Bernstein oplyste også i går, at de gennem december måned har solgt danske kroner på valutamarkedet for 25 milliarder kroner. Det er sket for at holde den danske krone nede og på plads inden for det særlige ERM2-samarbejde, som kun tillader kronen at svinge med 2,25 procent på hver side af en aftale centralkurs, som hedder 746,038 kroner for 100 euro. Den sidste stigning i valutareserven op til de 39,9 milliarder kroner skyldes, at Danmarks Nationalbank har optaget lån i udlandet.

Chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank peger på, at der ikke er mulighed for at se, hvor mange penge, der er kommet ind i landet, efter Danmarks Nationalbank satte renten ned den 19. december.

»De nye tal giver derfor ikke nogen klar indikation på, hvor tæt vi er på en ny dansk rentesænkning. Men kronen ligger igen på den stærke side af centralkursen over for euroen, hvilket kunne tyde på, at en indsnævring af rentespændet overfor euroområdet er tæt på. Den præcise timing og størrelsen af næste rentetræk er det dog meget svært at udtale sig om,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han bedste bud er dog, at det danske rentegab til eurolandene kortes af i løbet af januar. Sydbank venter, at ECB sænker renten med 0,5 procentpoint 15. januar, og Danmarks Nationalbank ved den lejlighed følger trop med en sænkning på 0,75 procentpoint.

De lavere renter er godt nyt for dansk økonomi, som er inde i en også særdeles kraftig afmatning, der er ved at omsætte sig i højere ledighed og lavere vækst. Så de ventede rentefald kan bidrage til at bremse den økonomiske nedturen en lille smule.