Dansk olieselskab og topchef dømmes for grov svindel

Olieselskab får millionbøde, og topchef idømmes tre år og seks måneders fængsel for bedrageri med fakturaer.

Foto: CLAUS FISKER

Et dansk olieselskab idømmes ved Retten i Kolding en bøde på ti millioner kroner for groft bedrageri. En ledende medarbejder straffes med tre år og seks måneders fængsel i samme sag. En anden tiltalt topchef frifindes.

Sagen handler om 24 leverancer af brændstof til skibe, der har fundet sted i en periode på næsten tre år.

Ifølge dommen har olieselskabet systematisk leveret mindre olie til det malaysiske rederi Pacifik Inter-link, end rederiet betalte for. Den ene topchef har i den forbindelse udnyttet sit kendskab til branchen og bevidst begået bedrageri.

Virksomhedens svindel med fakturaer udgør 24,3 millioner kroner.

Fortjenesten er efter rettens opfattelse blevet delt med selskabet Templar, der er indregistreret på St. Vincent og Grenadinerne i det Caribiske Hav.

Det danske olieselskab og de to ledende medarbejdere har gennem hele sagen afvist anklagen mod dem. For man kan dokumentere, at den bestilte mængde olie blev leveret via underleverandører, har forklaringen lydt.

Forsvarer Jacob Skude Rasmussen oplyser, at hans klienter vil anke dommen.

- Vi er meget overraskede og helt uforstående over for dommen. Vi mener, at vi har tilbagevist anklagerne punkt for punkt, og vi kan ikke se, at der er beviser, som kan føre til denne afgørelse, siger han.

- Derfor har vi naturligvis besluttet at anke byrettens afgørelse på stedet.

Den dømte topchef må i øvrigt ikke handle med brændstof i "erhvervsmæssig virksomhed" de næste fem år. Rettens begrundelse er, at der - set i lyset af den aktuelle sag - er stor fare for, at manden vil misbruge sin stilling.

Han må i samme periode heller ikke lede en virksomhed i Danmark eller udlandet uden at "hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser".

Gennem retssagen har der været forbud mod at nævne selskabets navn og navnene på de to tiltalte topchefer.

Retten i Kolding har besluttet at opretholde navneforbuddet efter dommen.