Dansk økonomi vil - midlertidigt - skuffe stort

Lærerlockouten i april kan betyde, at både beskæftigelsen og væksten kommer til at skuffe stort i andet kvartal af i år, vurderer økonomer.

Det er lærerlockouten i april, der kommer til at få skylden for den faldende beskæftigelse i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række vigtige tal for dansk økonomi, vil med stor sandsynlighed blive en stor skuffelse i andet kvartal. Men forhåbentligt kun kortvarigt. Årsagen er lockouten af lærer, der varede hele april måned med undtagelse af to dage. Den har ifølge foreløbige tal fra Regionernes Løndatakontor (KRL) sendt beskæftigelsen ned med hele 34.000 fuldtidspersoner i april. Der kan dog ventes en normalisering af beskæftigelsen efter strejkens ophør på linje med, hvad der også sås efter strejken i 2008 blandt sygeplejerskerne.

»Men det store fald i april vil påvirke den samlede beskæftigelse negativt i andet kvartal og dermed også væksten i den samlede danske økonomi. Selv hvis beskæftigelse normaliseres, vil den falde med godt 10.000 fuldtidspersoner fra første til andet kvartal. På den baggrund er det svært at forestille sig at den samlede beskæftigelse kommer til at stige, når vi her ved udgangen af august får tal for hele andet kvartal 2013,« siger chefkonsulent Frederik I. Pedersen i en analyse fra AE-rådet.

Cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank er enig og siger, at der af samme grund kun er udsigt til en ganske beskeden positiv vækst i andet kvartal.

»Det bedring vi har set på det sidste er først noget, som for alvor vil vise sig i den sidste halvdel af 2013,« siger Steen Bocian.

Danmarks Lærerforening (DLF) har skønnet, at lockouten har sparet kommunerne for ca. 1,3 mia. kr. Kommunernes Landsforening (KL) har til sammenligning vurderet besparelsen til at være på 1,1 mia. kr. Et beløb i den svarer en reduktion af det offentlige forbrug på 0,9 pct. i andet kvartal 2013.

I forvejen er det offentlige forbrug steget mindre end planlagt. Regeringen har således ventet en vækst i det offentlige forbrug i år på 0,9 procent, men hvis det mål skal realiseres, kræver den en meget stor stigning på omkring fem milliarder kroner resten af året. Også i 2012 og 2011 blev det offentlige forbrug lavere end ventet. Det steg således med tæt ved 14 milliarder kroner mindre i de to år til sammen, end regeringen havde planlagt, hvilket har været med til at trække aktiviteten i dansk økonomi ned.

Eftersom det offentlige forbrug er oppe over 500 milliarder kroner årligt, og dermed udgør lidt mere end en fjerdedel af den samlede danske økonomi, vil lockouten af lærerne isoleret set trække BNP-væksten i andet kvartal 2013 ned med 0,25 procent i forhold til kvartalet før.

»Det er ganske meget, men sandsynligvis undgår dansk økonomi nulvækst trods dette, blandt andet fordi der kommer et positivt bidrag til væksten fra udenrigshandlen,« siger Frederik I. Pedersen.

Han tilføjer, at det i det hele taget bliver uhyre svært at nå den stigning i det offentlige forbrug i andet kvartal 2013, som er nødvendig, hvis det samlede udgiftsniveau for hele 2013 skal nås.

Men der vil til gengæld et rebound i det offentlige forbrug i den sidste del af 2013. Før det første vil der således ske en normalisering af den kommunale beskæftigelse efter lærerlockouten, som vil øge beskæftigelsen med godt 10.000 fuldtidspersoner i tredje kvartal 2013.

For det andet kræves en kraftig stigning for at nå de udmeldte rammer for det offentlige forbrug på 529,5 mia. kr. i 2013.

For det tredje var der i 2012 et nyt forbrugsmønster, hvor der var store stigninger i de offentlige udgifter i slutningen af året i form af en slags »benzinafbrænding,« der kan hænge sammen med, at muligheden for at overføre ubrugte midler fra et år til det næste er stoppet.