Dansk økonomi trodser stadig nedturen: »Wow. Det er ganske enkelt imponerende«

Danmarks Statistiks første indikator tyder på, at dansk økonomi voksede i tredje kvartal.

BNP er oftest den måde, man bruger til at opgøre en økonomis størrelse og om den vokser eller skrumper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tårnhøje inflation og rumlerierne om en forestående økonomisk nedtur afspejles endnu ikke i den tidlige BNP-indikator. Men økonomien er ved gå i stå.

BNP-indikatoren peger på en fremgang på 0,5 procent i BNP i tredje kvartal af 2022, når der korrigeres for prisstigninger og sæsonbevægelser.

Stigningen i BNP var hovedsageligt drevet af fortsat fremgang i industrien og serviceerhverv rettet mod husholdningerne. Samlet set viste resten af økonomien et billede af stilstand, hvilket var med til at dæmpe den økonomiske vækst.

»Wow, dansk økonomi vokser i en tid med kæmpe usikkerhed og massiv modvind. Udfordringerne tårner sig op, men økonomien er alligevel vokset gennem de seneste to kvartaler. Det er ganske enkelt imponerende, og dansk økonomi viser flot modstandsdygtighed,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi kan dog ikke se os fri for en svær tid forude for dansk økonomi. Udfordringerne har tårnet sig op i 2022, og det risikerer at bide på alt lige fra privatforbrug til eksport til investeringer,« siger han videre.

Tallene kommer efter en dårlig start på året med et fald på 0,5 procent i første kvartal, men en efterfølgende fremgang på 0,7 procent i andet kvartal.

»Vi kan konstatere, at dansk økonomi fremstår overraskende robust overfor inflationskrisen. Men recessionen kommer hen i mod årsskiftet,« siger Tore Stramer, cheføkonom hos Dansk Erhverv.

Cheføkonom hos Danske Bank, Las Olsen mener ligeledes, at vi ser ind i en tilbagegang for dansk økonomi.

»Også efter dagens positive overraskelse må vi forvente, at BNP er på vej ned. Dansk økonomi kører i øjeblikket hurtigere, end den egentlig har kapacitet til, og vi kan også se meget klare tegn på afmatning i mange brancher, ikke mindst detailhandlen og byggeriet,« siger han.

Danmarks Statistiks indikator for BNP er et tidligt praj. Det bliver efterfølgende gennemgået mere grundigt, inden udviklingen i BNP for en given periode slås fast. Derfor kan opgørelsen godt blive revideret.

BNP er oftest den måde, man bruger til at opgøre en økonomis størrelse og om den vokser eller skrumper.