Dansk økonomi trodser global usikkerhed i slutspurt

På trods af stigende usikkerhed om retningen for den globale økonomi voksede dansk økonomi med 0,7 pct. i sidste kvartal af 2018. Men Danmark kan få svært ved at snige sig udenom den globale vækstafmatning og politiske usikkerhed de kommende måneder.

Dansk økonomi er i god form. Samlet voksede dansk økonomi med 0,7 pct. i fjerde kvartal 2018. Væksten blev i høj grad trukket af en fremgang i eksporten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk økonomi fik en pæn afslutning på 2018. I årets sidste kvartal steg landets bruttonationalprodukt (BNP) med 0,7 pct., og samtidig steg beskæftigelsen med 0,3 pct. i kvartalet.

Det viser den første udgave af nationalregnskabet, som Danmarks Statistik offentliggjorde torsdag formiddag

Ifølge Danmarks Statistik skyldes de gode væksttal især en fremgang i eksporten, der steg med 0,9 pct. i fjerde kvartal.

Årsvækst påvirket af patentsalg

Selv om den økonomiske aktivitet steg med 0,7 pct. i årets sidste kvartal, endte den samlede vækst i 2018 kun på 1,2 pct., hvilket er den laveste årsvækst siden 2013.

Men den lave vækst skyldes dog et par særlige forhold, der gør tallene en smule misvisende.

»En del af forklaringen er den varme og tørre sommer, der blandt andet betød dårlig høst. Hvis 2019 bliver mere normal, vil det give tilsvarende højere vækst i år. En anden del af forklaringen er det kunstigt høje BNP for 2017, hvor Danmarks Statistik har indregnet en produktion på biotekområdet, selv om den helt klart ikke fandt sted det år. Det vil på et tidspunkt blive revideret, og når det sker, vil det løfte væksttallet for 2018 med cirka 0,4 procentpoint,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar til tallene.

Flere økonomer hæfter sig ligeledes ved, at fremgangen i årets sidste kvartal faktisk skete på trods af stigende usikkerhed om retningen for verdensøkonomien.

»Umiddelbart ser det altså ud til, at dansk økonomi har formået at holde snuden i vækstsporet, til trods for at det globale opsving knager gevaldigt i fugerne. Det er naturligvis positivt og vidner i min optik om, at dansk økonomi samlet set fremstår i god form i forhold til at modstå den nuværende globale usikkerhed. Den globale usikkerhed er indtil videre prellet fuldstændig af på dansk økonomi,« siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer om de nye BNP-tal.

Usikkerhed om væksten i 2019

Det er dog langtfra givet, at den danske økonomi vil undgå den globale usikkerhed de kommende måneder.

»Ser vi videre ind i 2019, så forventer vi, at opsvinget vil holde snuden i sporet med en vækst på i omegnen af 1,5 pct. Men vi må også anerkende, at usikkerheden er tiltaget mærkbart. Det globale opsving knager gevaldigt, og der er fortsat stor usikkerhed fra den politiske scene. Vi har dog en forventning om, at væksten på vores eksportmarkeder igen vel genvinde styrke,« siger Tore Stramer.

I Dansk Byggeri vurderer cheføkonom Bo Sandberg også, at den stigende usikkerhed kan ramme dansk økonomi i løbet af 2019.

»Brexit, handelskrig og aftagende vækst hos vores to største samhandelspartnere, Tyskland og Sverige, såvel som i Kina vil ramme eksporten direkte. Samtidig vil usikkerheden også forplante sig indirekte i virksomhedernes investerings- og ansættelsesbeslutninger,« forklarer Bo Sandberg.