Dansk økonomi stod stille under Helle Thorning-Schmidt

Dansk økonomi har stort set ikke rykket sig ud af stedet, mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister. Godt nok steg velstanden en lille smule, men det gjorde befolkningen også.

»Det betyder, at velstanden per indbygger slet ikke er steget, mens Helle Thorning- Schmidt var statsminister,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Nul komma nul. Fire tabte år. Danskernes velstand stod i stampe og steg ikke den mindste smule i den tid, hvor Helle Thorning Schmidt (S) var socialdemokratisk statsminister. Det er dermed en af de mere triste perioder i dansk økonomi, eftersom velstanden historisk set er vokset lidt år efter år.

Samlet var der godt nok en stigning i det danske bruttonationalproduktet (BNP) på 1,9 procent siden efteråret 2011, hvor Helle Thorning-Schmidt blev statsminister, og frem til og med udgangen af andet kvartal i år, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) kom til magten, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Altså et plus på 1,9 procent i alle fire år set under ét, hvilket svarer til en mindre fremgang på lidt under 0,5 procent om året. Men i samme periode er befolkningen vokset med tæt ved 102.000 personer, eller med næsten 1,8 procent, så der nu bor cirka 5,7 millioner indbyggere herhjemme.

»Det betyder, at velstanden per indbygger slet ikke er steget, mens Helle Thorning- Schmidt var statsminister. Væksten har været på stort set nul procent målt per indbygger,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos.

Det er langt under den fremgang på tæt ved to procent årligt, som ellers har været det normale herhjemme i de sidste 100 år eller mere endnu.

Vanskelig krisetid

Seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank peger da også på, at Helle Thorning Schmidt blev statsminister, netop mens Danmark stadig var i en dyb krise, der nærmest aldrig er set værre herhjemme.

»Både 2012 og 2013 blev en kæmpe skuffelse. Der havde vi enten nul eller minusvækst. Sidste år var der så en lille fremgang, men det er først nu, at der måske ser ud til at kunne komme bare lidt mere fart på. Men det er næppe nogen fremgang med bulder og brag, vi står foran,« siger Niels Rønholt.

Der var da også kun en vækst i årets andet kvartal på 0,2 procent i forhold til kvartalet før, viser nye tal. Det er betydeligt mindre end den fremgang på 0,4 procent, som alle EU-landene oplevede, og det er også mindre end i første kvartal, hvor væksten var på 0,5 procent.

Niels Rønholt kalder dog den svage vækst i andet kvartal »et mindre bump på vejen«, eftersom de fleste strømpile i dansk økonomi peger i en rigtig retning.

»Men det har taget meget lang tid for opsvinget at komme bare lidt mere i gang,« siger Niels Rønholt.

Sparegrisen fedes op

Årsagen er især, fremhæver Mads Lundby Hansen, at danskerne har været tilbageholdende med at bruge penge. Det private forbrug fylder halvdelen af bruttonationalproduktet (BNP), så når forbruget skuffer, så trækker det væksten ned. Det private forbrug er kun vokset med to procent under Helle Thorning-Schmidt, som er en halv procent om året.

En så lav vækst er helt enestående, og skyldes især, at familierne har konsolideret deres privatøkonomi efter den store nedtur på boligmarkedet, der rasede i flere år efter 2007. Men den alvorlige krise i resten af Europa har også skabt utryghed og fået mange til at holde igen. Krisen i eurolandene har også lagt en dæmper på den store danske eksport.

Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, vurderer dog, samlet set, at dansk økonomi er på rette kurs.

»Efter vores vurdering er det økonomiske opsving fortsat på sporet, men det er svagt,« siger han.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har netop justeret regeringens skøn for væksten i hele 2015 ned til 1,5 pct. Tidligere var en fremgang på 1,8 pct. stillet i udsigt.