Dansk økonomi på vej op af hængedyndet

Væksten er på vej op i dansk økonomi, vurderer regeringen, der venter en stigning i BNP på 1,6 procent til næste år og hele 1,9 procent i 2015.

»Det går bedre for Danmark,« lød det torsdag fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), da hun fremlagde regeringens officielle bud på fremtiden for den danske økonomi ved et pressemøde. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere

Langsomt men sikkert er dansk økonomi ved at komme til hægterne efter en af de længste og dybeste nedture, der er set siden Anden Verdenskrig.

Velstanden målt på bruttonationalproduktet (BNP) er vokset to kvartaler i træk, og i den kommende tid vil fremgangen blive mere markant og synlig, sådan at væksten kommer op på 1,6 procent til næste år og hele 1,9 procent i 2015.

Det vil i givet fald være den højeste vækst siden jubelåret 2006, hvor der var mangel på arbejdskraft, feststemning på boligmarkedet og en samlet fremgang i dansk økonomi på hele 3,6 procent.

Det er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der lover bedre tider i en ny udgave af Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens officielle bud på, hvordan fremtiden tegner sig for dansk økonomi.

»Det går bedre for Danmark,« lyder det fra Margrethe Vestager.

Samme vurdering har Danmarks Nationalbank, de økonomiske vismænd og mange andre. De har alle på det seneste fremlagt prognoser, der peger på fremgang i de nærmeste år.

Mange strømpile peger da også i den retning. Beskæftigelsen er eksempelvis begyndt at stige, mens arbejdsløsheden falder. Boligmarkedet er i bedring især i de større byer, og eksporten er steget på det seneste.

»Så det er begyndt at gå bedre, men billedet er broget. Det er således ikke et brølende opsving, der venter forude, men en mere langsom udvikling. Det er også det, vi arbejder på, sådan at vi får en stabil og roligere udvikling med holdbare job, der kan bevares i mange år,« siger Margrethe Vestager.

Bedre konkurrenceevne

Samlet er det danske BNP ved at nærme sig niveauet, fra før krisen satte ind. Det gælder især, hvis blikket rettes mod den private sektor uden råstoffer. De senere år er væksten herhjemme således blevet trukket pænt ned af den hastigt faldende produktion af olie og gas i Nordsøen.

»Ses der bort fra dette, er genopretningen herhjemme bedre end sit rygte,« siger Margrethe Vestager.

Hun peger også på, at dansk konkurrenceevne er forbedret betydeligt de senere år i takt med, at danske lønninger er steget mindre end udlandets.

»Det sætter os i stand at gribe det opsving, der også ser ud til at være på vej i andre lande,« siger Margrethe Vestager.

Ministeren understreger dog, at fremgangen er skrøbelig, og at det ikke er nogen eksakt videnskab at lave prognoser, som spår om fremtiden.

»Der er usikkerhed om den slags, og den kan betyde, at det kan gå både bedre og værre end forudset. Men vi venter, at den stabile genopretning fortsætter,« siger hun.

Mindre offentligt forbrug

Et af de steder, hvor dansk økonomi for alvor lyser op, er med underskuddet på de offentlige finanser. Her er der nu kun udsigt til et minus på tre milliarder kroner. Det er markant mindre end de mere end 30 milliarder kroner, der tidligere er skønnet.

Det er dog især engangsindtægter fra kapitalpensioner, der giver staten flere indtægter end ventet. Her har danskerne i år og til næste år mulighed for at betale en afgift på 37,3 procent i stedet for 40 procent ude i fremtiden, når pensionen hæves. Det giver penge i kassen nu, men betyder også, at der på længere sigt kommer til at mangle tilsvarende store skatteindtægter. De ekstra penge påvirker derfor heller ikke den såkaldte strukturelle offentlige saldo, der er den faktiske saldo renset for ekstraordinære forhold. Denne strukturelle saldo må ifølge den nye budgetlov ikke overstige 0,5 procent af BNP, og den grænse vil Danmark komme meget tæt på både i 2014 og 2015, fremgår det af Økonomisk Redegørelse. Det betyder, at der ikke er plads til at lempe finanspolitikken med lavere skatter eller større offentlige udgifter.

Den offentlige saldo er dog også blevet bedre, fordi det offentlige forbrug er blevet fem milliarder kroner mindre end skønnet, og at indtægten fra blandt andet selskabsskat er større end ventet.

Et andet sted, hvor dansk økonomi leverer imponerende resultater, er på betalingsbalancens løbende poster. Her vil overskuddet i de næste tre år blive på mere end seks procent af BNP eller pænt mere end 110 milliarder kroner årligt, hvilket vil sende den danske formue i udlandet op over 1.000 milliarder kroner i 2015, fremgår det af Økonomisk Redegørelse.