Dansk økonomi på himmelflugt: Udsigt til højeste vækst i 11 år

Den solide vækst i dansk økonomi fortsætter, og udsigterne for dansk økonomi resten af året er lyse.

Foto: Sofie Mathiassen. Lindøværftet, Bladt Industries.
Læs mere
Fold sammen

Det går rigtig godt i dansk økonomi. Økonomien voksede med 0,6 pct. i årets første kvartal, og nye tal fra Danmarks Statistiks indikator for udviklingen i BNP viser, at væksten i 2. kvartal kom ud på 0,5 pct.

I forhold til samme periode i 2016 er dansk økonomi vokset med 2,6 procent, hvilket er mere end i både USA og EU.

»Dansk økonomi har nu oplevet uafbrudt vækst i de seneste seks kvartaler. Det er den længste periode med uafbrudt vækst, siden finanskrisen ramte. Væksten er en endnu en god nyhed i rækken, der bekræfter, at det danske opsving for alvor har bidt sig fast i økonomien. Det betyder, at det langtfra er usandsynligt, at væksten i 2017 for første gang finanskrisen kan vokse med mere end 2 procent,« skriver Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank i en kommentar.

De positive tal skal dog tages med et forbehold. Danmarks Statistik kalder selv tallet for en indikator, og historien viser, at de reelle væksttal kan afvige betragteligt fra indikatoren.

Bjørn Tangaa Sillemann, der er Danske Banks analytiker af dansk økonomi, påpeger, at dagens tal ikke fortæller, hvilken efterspørgsel, der har drevet væksten – det bliver vi først med det fulde nationalregnskab om to uger.

»Men de tal, vi løbende har fået for 2. kvartal på det seneste, tyder på, at især reboundet i verdenshandlen i år har hjulpet væksten på vej herhjemme. Det har givet god fart på rederiernes aktivitet på det seneste, hvilket har trukket nogle store stigninger i tjenesteeksporten,« siger Bjørn Tangaa Sillemann, der mener, at udsigterne for dansk økonomi resten af året er lyse:

»Både forbrugere og virksomheder er mere optimistiske omkring fremtiden end længe, og der er fortsat god fart på de vigtigste danske eksportmarkeder i Europa, hvilket giver grund til optimisme for eksporten.«