Dansk økonomi kravler af sted

Vismændene tror på en vækst i år på 1,1 pct., mens det ser noget pænere ud i 2016 med en fremgang på to pct.

Det er første gang, at professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer står i spidsen for rapporten som overvismand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opsvinget vil langsomt komme kravlende og få fat i dansk økonomi. Væksten i år bliver på 1,1 pct. for derefter at stige til to pct. næste år.
Sådan lyder spådommen fra de økonomiske vismænd, der netop har offentliggjort deres halvårlige rapport om dansk økonomi.

Det er første gang, at professor i økonomi på Aarhus Universitet Michael Svarer står i spidsen for rapporten som overvismand, og han har et trods alt positivt budskab til danskerne.

Normalt siger man, at man skal have en vækst på to pct. eller derover for at kunne tale om et opsving.

Vismændene fremhæver selv, at en vækst i år på omkring én pct. er relativ lav, men det er trods alt en fremgang. Drevet af blandt andet en fremgang i danskernes private forbrug. Udsigterne for den internationale økonomi er usikre og fra den kant vil der ikke komme meget hjælp til den danske økonomi.

På den positivt front tæller, at vismændene mener, at det vil vælte ud med nye job til danskerne over de kommende år. Beskæftigelsen vil stige med 36.000 personer i år og 32.000 personer næste år.

Sammenholdt med den svage vækst i økonomi betyder det, at vi fortsat vil have en udfordring med at få mere gang i vores produktivitet.

På den helt lange bane regner vismændene med en gennemsnitlig vækst på 1,8 pct. frem mod 2025. Det er lidt højere end regeringen og et vigtigt tal set i lyset af den kommende 2025-plan fra regeringens side.

Vismændenes prognose for i år blev bekræftet, da der kom tal for den økonomisk vækst her i årets 1. kvartal fra Danmarks Statistik. Tallene var en gladelig nyhed og bedre end ventet med et plus på 0,5 pct. fra 4. kvartal sidste år til 1. kvartal i år.