Dansk økonomi i hård opbremsning

Der er hevet i håndbremsen i dansk økonomi, der i andet kvartal tager en kraftig opbremsning. Samtidig buldrer arbejdsmarkedet derudaf med historisk kraftige fald i ledigheden, men det er et spørgsmål om tid, før den økonomiske opbremsning får tag i ledigheden.

Det danske bruttonationalprodukt (BNP) faldt med 0,4 procent i årets andet kvartal sammenlignet med første kvartal. Dermed er signalet om en kraftig opbremsning i dansk økonomi givet.

På årsbasis svarer det til en økonomisk vækst på 0,6 procent - den laveste stigning siden 2003.

"Dansk økonomi synes at være ved afslutningen af højkonjunkturen," siger chefanalytiker Jes Asmussen, Handelsbanken.

Handelsbanken mener dog ikke, at dagens tal skal tages som et udtryk for, at dampen er gået fuldstændigt af kedlerne i dansk økonomi. Her er forventningen, at den økonomiske vækst lander på omkring 1,75 procent i år.

Bag den mere afdæmpede udvikling i økonomien i andet kvartal ligger en opbremsning i privatforbruget, hvor stigende renter og et vigende boligmarked trækker ned. Specielt bilsalget var en negativ faktor.

Kraftigt fald i investeringer

Hos Danske Bank skuffer væksten i BNP i stor stil, skriver chefanalytiker Steen Bocian i en kommentar til dagens tal, hvor han særligt hæfter sig ved virksomhedernes investeringer.

"Væksten skuffer over en bred kam fra 1. til 2. kvartal - men særligt det store fald i investeringsaktiviteten kommer bag på os," skriver han med henvisning til virksomhedernes investeringer i maskiner og transportmidler, der faldt med hele 10,4 procent.

”Vi havde forventet, at det store pres på arbejdsmarkedet ville trække investeringsaktiviteten op. Den faldende investeringsaktivitet skal måske ses i lyset af den stigende rente, som øger investeringsomkostninger,” lyder det fra cheføkonomen.

Handelbanken peger desuden på, at der er tale om en kraftig opjustering af væksten i investeringerne i 1. kvartal, hvilket gør billedet lidt mindre negativt:

"Men det er stadig et faresignal, idet investeringsaktiviteten er afgørende for Danmarks evne til at fastholde en bæredygtig høj vækst på både kort og langt sigt," siger cheføkonom Jes Asmussen.

Arbejdsmarkedet buldrer derudaf - men bliver snart ramt

Afdæmpningen har endnu ikke nået det danske arbejdsmarked, hvor ledigheden i juli faldt med 6.200 fuldtidspersoner til i alt 90.500 fuldtidspersoner eller 3,3 pct. af arbejdsstyrken.

Det er det største månedlige fald i ledigheden i 7½ år.

"Og det er vel at mærke efter en periode med fuld tryk på økonomien, hvor de ledige ressourcer på arbejdsmarkedet længe har været vurderet som tæt på udtømte," tilføjer Jes Asmussen fra Handelsbanken.

Ifølge ham virker faldet i ledigheden "noget stort", og der kan være tale om probelmer med statistikken som følge af sommerperioden.

"Men indtil videre er det ikke detso mindre den rapporterede udvikling vi må forholde os til," siger han og advarer om, at den økonomiske afmatning snart rammer arbejdsmarkedet:

"Arbejdsmarkedet har endnu ikke reageret på den opbremsning, vi har set i væksten. Der er nok grund til at forvente, at det kommer til at ske over de kommende måneder - hvorfor det stærke ledighedsfald ikke kan forventes at fortsætte," siger Jes Asmussen.