Dansk økonomi har fået mere fart på opsvinget

Den danske økonomi er i god gænge. En solid eksport af varer og tjenester, en god udvikling i privatforbruget og højere beskæftigelse tegner positivt.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væksten i 2017 kan blive den stærkeste siden 2006, hvis udviklingen holder året ud. Det vurderer Jyske Bank, der hæver sin prognose for dansk økonomi, så den nu venter en vækst i bruttonationalproduktet, BNP, på 2 pct. i år mod tidligere 1,8 pct.

»Vækstbilledet er overordnet set positivt lige nu. Boligpristallene er godt nok ikke entydigt gode som tidligere, men BNP-udviklingen er solid, og beskæftigelsen er steget.«

»Samtidig viser euroland rigtig gode tendenser, hvilket kan smitte af til Danmark,« skriver Niels Rønholt, der er cheføkonom i Jyske Bank, i en analyse.

Han peger på, at 2017 med en vækst på 2 pct. kan blive det stærkeste år siden 2006, hvor økonomien var glohed op til finanskrisen og landede en vækst på 3,9 pct. Det bedste år siden var i 2010 med en økonomisk fremgang på 1,9 pct.

På de store linjer er det største risikoelement i forhold til væksten et stort fald på aktiemarkedet, som har kørt godt gennem 2017.

»Til gengæld er der nu og her mere ro på den politiske situation i Europa efter de EU-venlige valgresultater i Holland og Frankrig,« skriver Niels Rønholt.

2017 kan dog være toppen rent vækstmæssigt, da Jyske Bank venter en fremgang på 1,7 pct. i 2018.

»Opsvinget ser ud til at toppe nu rent vækstmæssigt. Vi lægger således ikke op til yderligere acceleration i dansk økonomi, hvilket især skyldes, at udviklingen på eksportmarkederne kan komme til at bøje lidt af,« skriver Niels Rønholt.

Han nævner også udsigt til opbremsning i USA og mangel på arbejdskraft som forhold, der kan mindske den økonomiske fremgang næste år.