Dansk økonomi får løft af låneomlægninger

Boligejere, som omlægger lån, får enten flere penge udbetalt eller større sikkerhed i privatøkonomien. Begge dele kan sætte gang i forbruget.

Boligejere, som omlægger lån, får enten flere penge udbetalt eller større sikkerhed i privatøkonomien. Begge dele kan sætte gang i forbruget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

De tusindvis af boligejere, som i den kommende tid ventes at omlægge lån, kan blive en stor gevinst for dansk økonomi. Mange tager nemlig et nyt lån, der er lidt større end det gamle, for at få råd til en ny bil, en rejse eller nye cykler til hele familien. Mange skifter så også fra lån med variable renter af typen F1 og F3 til fastforrentede lån med en fast ydelse 30 år frem i tid.

»Det giver en lidt højere ydelse, men det giver også større sikkerhed og tryghed i privatøkonomen, og derfor kan det meget vel tænkes at øge forbruget, fordi flere så godt tør bruge lidt flere penge,« siger Karsten Beltoft, direktør for Realkreditforeningen.

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark siger også, at en del får lidt ekstra udbetalt, når de omlægger lån:

»De fleste fastholder deres lånebeløb på samme niveau, men der også en del, som øger deres lån og får mere udbetalt. Der er også mange, som får en lavere rente og sparer en del på deres nye lån, hvilket givet vil føre til mere forbrug. Men besparelsen på nye lån er ikke helt så stor, som vi så for en del år siden, hvor renten var meget højere.«

Hos Ny­kredit Sune Worm Mortensen ser en helt anden positiv effekt ved den lavere rente for den danske økonomi. Boligejerne kan nemlig lægge om til uhyre billige lån og sikre privatøkonomien mange år frem.

På den lange bane kan det være særdeles gavnligt for den danske økonomi. For når den danske og europæiske vækst kommer op i et lidt højere gear, får boligejerne alle de positive effekter af bedre tider i økonomien med blandt andet større beskæftigelse og flere penge mellem hænderne og har samtidig fortsat de meget lave udgifter til deres boliglån.

»Muligheden for virkelig at lave en langsigtet sikring af det danske boligmarked og den danske økonomi er absolut til stede, hvis de danske boligejere og også virksomhederne gør brug af den lave rente til at lægge deres lån om til fastforrentede toprocent- eller 1,5-procent-lån,« siger Sune Worm Mortensen.