Dansk milliardfirma fanget i højspændt opgør mellem Trump og Putin

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Virksomheden bag verdens største søgemaskine ventes i dag at få en rekordstor milliardbøde, Mærsk går efter en hurtig børsnotering af olien, og så kæmper Norwegian fortsat med en række aflysninger. Du får et friskt overblik over tirsdagens vigtigste erhvervsnyheder her.

1
Esbjerg-firma klemt i Putin og Trumps gasopgør

Vi begynder dog et helt andet sted. Nemlig hos Børsen, som på avisens forside skriver, at det esbjergensiske firma Blue Water er komme i en ufrivillig klemme. Firmaet har fået en ordre til 300 mio. kroner og skal levere rørledninger til Gazproms Nord Stream 2-gasprojekt. Der er bare ét problem.

Netop som Bluewaters topchef, Kurt Skov, underskrev kontrakten i sidste uge, blussede konflikten mellem USA og Rusland op. Således vedtog det amerikanske Senat med et flertal på 97 stemmer imod 2 at indføre nye sanktioner mod Rusland, der blandt andet omhandler Nord Stream 2.

USA mener nemlig, at den nye rørledning, der skal løbe fra Rusland til Europa gennem dansk søterritorium i Østersøen, vil skade energisikkerheden i Europa.

»Vi er godt klar over, at projektet er en lille smule kontroversielt nu, men vi blander os ikke i politik. Nord Stream 2 er en mulighed for os for at gå ind i en »opgave, vi har kapaciteten og ekspertisen til. Sanktioner forholder vi os til, hvis de bliver til noget,« siger Kurt Skov fra Bluewater.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Maersk Oil tager næste skridt mod børsnotering

Vi springer videre til en anden interessant historie. Berlingske kan tirsdag afsløre, at landets største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, har inviteret en række banker til at give deres bud på, hvordan en børsnotering af olieselskabet Maersk Oil kan ske.

Berlingske skrev i sidste uge, at Mærsk sigter mod at børsnotere Maersk Oil, fordi mulighederne for at indgå i en fusion ser ud til at være forpasset. Nu har Mærsk taget de næste skridt mod en børsnotering, oplyser kilder.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil to banker få den prestigefyldte opgave, som kan blive en af de største børsnoteringer i danmarkshistorien. Noteringen kommer, efter at A.P. Møller - Mærsk har besluttet at dele selskabet i to.

Du kan her læse, hvilke banker Mærsk har sendt invitationer til.

Business-redaktionen anbefaler

3
Vestager ventes at give mega-bøde til Google

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har ikke været bleg for at uddele bøder til giganter som Apple, Starbucks og Facebook. Tirsdag ventes Vestager endnu en gang at svinge hammeren, skriver flere internationale medier, heriblandt nyhedsbureauet Reuters.

Over 1 mia. euro ventes Vestager at meddele Google, at virksomheden skal betale i bøde for konkurrencefusk. Google er nemlig anklaget for at misbruge sin dominans til at lede folk hen til internetgigantens egen indkøbstjeneste.

Hvis bøden runder en milliard euro eller 7,4 milliarder kroner, vil det i så fald være den højeste bøde, EU-kommissionen har straffet en virksomhed med.

4
Norwegian aflyser fly fra København

Skal du flyve på ferie med Norwegian i de kommende dage? Så bør du nok holde øje med din flyafgang.

Mandag aflyste Norwegian flere europæiske afgange fra København, mens hundredvis af nordmænd også er ramt af aflysninger.

Det er primært manglen på piloter, der er årsag til de mange aflysninger. Norwegian beklager ifølge norske NRK, at det har ført til problemer for passagerer.

I et forsøg på at dæmme op for mangel på piloter og kabinepersonale i sommertrafikken er Norwegians piloter blevet tilbudt dobbelt overtidsbetaling for at sælge deres fridage. Men svaret blev et nej, skriver nyhedsbureauet NTB.

5
Femern-selskab skal igennem klagestorm

En længe ventet høring om Femern-forbindelsen begynder tirsdag i Lübeck. Og der er lagt i kakkelovnen til et højspændt opgør, skriver Berlingske.

Forud for høringen har 12.600 tyske borgere, organisationer og virksomheder indgivet både positive og negative høringssvar til det slesvig-holstenske vejdirektorat i Kiel. Myndighedsapparatet kan potentielt godkende den 18 kilometerlange Femern-forbindelse i løbet af sommeren 2018.

»Vi er en ferieregion i Østholstein, og vi mener, at forbindelsen vil ødelægge turismen og vores miljø,« siger Karin Neumann, der er talsperson for en modstanderforening ved navn Beltretter.

Det sker i dag

  • Danmarks Statistik kommer med tal på detailsalget i maj kl. 09.
  • Samme tidspunkt offentliggør Danmarks Statistik tal for de grønne afgifter og miljøstøtten i 2016.
  • Kl. 16 bliver der præsenteret juni-tal for forbrugertilliden i USA.
  • Fed-chef Janet Yellen taler om global økonomi i London kl. 19.

Det sker på markederne

I USA lukkede S&P 500-indekset 0,03 pct., mens Dow Jones-indekset på ugens første dag gik frem med 0,07 pct. Til gengæld faldt Nasdaq-indekset med 0,29 pct.

Her til morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder generelt højere. Investorerne er dog en smule afventende, da den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, senere i dag deltager i en økonomisk konference i London.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,4 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: 0,1 pct.
  • CSI 300 i Kina: -0,2 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: 0,1 pct.