Dansk livvagt passede på Bono og Bill Gates: Nu sælger han firmaet for 200 millioner kroner

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Godmorgen,

Her er dagens overblik. Vi skal forbi Carlsberg-bryggerierne, som vil være de mest bæredygtige i verden.

Men først til historien om en dansk livvagt, der sælger sit livsværk.

1
Tidligere dørmand sælger vagtfirma til international gigant

Christian West Hansen er god til at passe på folk. Karrieren startede som dørmand foran københavnske natklubber i 1980'erne. Herefter tog han med et dansk rockband til Los Angeles, hvor han stod for deres sikkerhed og logistik.

Siden etablerede West Hansen sikkerhedsfirmaet AS Solution, som i dag primært beskytter amerikanere og amerikanske selskaber i Europa, Mellemøsten og Afrika. Blandt har virksomheden passet på Bill Gates, U2-forsangeren Bono og Tony Blair, når de har gæstet World Economic Forum i Davos.

Det danske selskab er nu blevet solgt til den amerikanske sikkerhedsgigant SOS Security i en stor handel, skriver Børsen. Den nøjagtige salgspris er ikke offentliggjort.

»Men jeg har da fået på den anden side af 200 millioner,« siger Christian West Hansen.

Danskeren fortsætter som øverste chef for den division hos SOS Security, der tilbyder livvagter, privat efterforskning og sikkerhedsløsninger til store begivenheder.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Når Trump ikke vil, må Carlsberg træde til

Carlsberg skal nu være det bryggeri i verden, der har den mest bæredygtige ølproduktion.

Topchefen Cees 't Hart har præsenteret planen »Together Towards Zero«, som lover, at al strøm Carlsberg bruger i 2022 skal komme fra grøn energi. I 2030 skal bryggeriet være helt CO2-neutralt. Det vil skabe en besparelse på 840.000 ton CO2 - eller hvad der svarer til at fjerne 160.000 benzinbiler fra de danske veje.

Tidligere på måneden trak Donald Trump USA ud af den globale klimaaftale fra Paris. Det har kun givet Carlsberg-chefen mere mod på at kæmpe for miljøet.

Læs mere i Berlingske Business.

Business anbefaler

3
Uber-chef tager på orlov

Efter flere måneders stormvejr har Ubers direktør, Travis Kalanick, nu besluttet at trække stikket og tage orlov på ubestemt tid, skriver Financial Times.

Kalanick har fået et ry som en af branchens hårdeste chefer og er nærmest blevet personificeringen på Ubers stil, hvor regler brydres og alle midler tages i brug for at skabe vækst.

Rygterne om Kalanicks afgang har svirret siden Bloomberg offentliggjorde en video, hvor direktøren overfusede en Uber-chauffør, fordi chaufføren havde beklaget sig over, at Uber har skåret i førernes takster. Samtidig begyndte tidligere Uber-ansatte at fortælle om, at sexchikane var udbredt på arbejdspladsen.

En intern undersøgelse blev sat i gang for at finde ud af, hvordan Uber kunne skabe en sundere ledelseskultur. Den anbefalte blandt andet, at Kalanick tog en pause.

4
Andelsbevægelsen 2.0 satser på crowdfunding

Coop har sat gang i et nyt koncept: Almindelige danskere kan give lån og donationer til fødevareproducenter, som vil skabe nye produkter til supermarkedets hylder.

Lige nu har danskere eksempelvis indsamlet 41.150 kroner til et projekt, der vil sælge kaffe fra Zanzibar og 105.000 kroner til Whisky-produktion på Ærø.

Læs mere om konceptet her.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder viser en blandet udvikling onsdag med små stigninger i Tokyo og Sydney, mens der er fald på de kinesiske børser.

  • Nikkei i Tokyo: 0,1 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,6 pct.
  • Indiens BSE: 0,0 pct.
  • Sydney ASX 200: 0,7 pct.