Dansk ledighed stiger mindre end udlandets

Arbejdsløsheden er på vej op med en historisk fart. Men stigningen har været større og endnu mere markant i mange lande lige omkring os.

Læs mere
Fold sammen

Ledigheden fortsætter med at tordne i vejret og er nu oppe på 105.100 personer. Det er det højeste niveau i næsten tre år og svarer til 3,8 procent af arbejdsstyrken. Dermed er arbejdsløsheden i Danmark nu hele 7.400 højere end for én måned siden, 46.100 højere end ved årets start og næsten 60.000 over den historiske bund, som ledigheden nåede ned på sidste sommer.

Men trods dette er Danmark mindre hårdt ramt af stigende ledighed end mange andre lande lige omkring os. I Sverige er ledigheden eksempelvis steget fra en bund sidste efterår på fem procent til nu 9,8 procent af deres arbejdsstyrke.

- Men i Danmark kan krisen på arbejdsmarkedet og i hele økonomien godt trække noget længere ud. Vi har således haft en større gældsætning og et større prisboom på boligmarkedet end flere andre lande, siger Rasmus Gudum-Sessingø, økonom i Handelsbanken.

Det betyder, at vi nu også står med større prisfald på boliger og mere gammel gæld, som skal afvikles, før der for alvor igen kommer fart på økonomien. Men den helt ekstraordinært lave ledighed, som vi så sidste efterår, betød også, at mange virksomheder hamstrede arbejdskraft og ansatte folk uden specielt gode kvalifikationer, som de nu skiller sig af med igen. Derfor går forventningen lige nu på, at den aktuelle jobkrise trækker ud flere år endnu.