Dansk jobfest vil fortsætte og Danmark bliver EUs arbejdshest

Trods rekord for beskæftigelsen er det langt fra slut endnu. Frem mod 2030 vil beskæftigelsen stige med yderligere 300.000 personer i Danmark, mener EU-Kommissionen. Vi vil derved blive det land i EU, hvor man arbejder mest, fremhæver 3F.

Godt nyt fra EU til danskerne. Trods rekord for beskæftigelsen er jobfesten langt fra slut endnu. Frem mod 2030 vil yderligere 300.000 danskere komme i job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt nyt fra EU til danskerne. Trods rekord for beskæftigelsen er jobfesten langt fra slut endnu. Frem mod 2030 vil yderligere 300.000 danskere komme i job.

Det er en fremgang på over ti pct. I forhold til i dag. Og det danske jobopsving vil være et af de bedste blandt EU-landene. Det er 3F, som har set på en analyse fra EU-Kommissionen.

Den kommer på baggrund af, at Danmarks Statistik onsdag morgen har offentliggjort nye tal for beskæftigelsen i Danmark. Tallene viser, at beskæftigelsen i januar kom op på 2.728.800 personer. Det er  6.800 flere end den hidtidige rekord fra april 2008.

Samtidig er det 7.200 flere end i december 2017. Men ifølge EU vil fremgangen fortsætte over de kommende år, og det vil betyde, at Danmark i 2030 vil være det land i EU, hvor vi har den største andel af den arbejdsduelige befolkning i beskæftigelse.

Med andre ord vil Danmark være det land i EU, hvor vi arbejder mest.

Cheføkonom i 3F, Frederik I. Pedersen, påpeger, at den fortsatte jobfest i Danmark afspejler, at der er lavet utrolig mange reformer herhjemme de sidste 10 til 15 år. Det har man slet ikke gjort på samme måde i de andre EU-lande.

»Vi er ikke bagud på reformer, men generelt foran og langt foran en lang række EU lande. Samlet forventes vi at blive EU-mestre i beskæftigelse i 2030. Det er altså ikke hænder eller mangel på arbejdskraft, der er Danmarks udfordring, når vi kigger fremad,« siger cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen.

Reformerne får flere danskere ud på arbejdsmarkedet og får ikke mindst danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. Det er specielt det, at danskeren trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet, som er med til at øge beskæftigelsen.

Men for at de mange flere danskere på arbejdsmarkedet kan komme i job og ikke bare være arbejdsløse, skal de have de rette kompetencer, påpeger 3F.

Frederik I. Pedersen henviser til, at ifølge konsulenthuset McKinsey  risikerer automatisering, digitalisering og robotternes mange nye opgaver i produktion og service at ramme omkring en kvart million danske lønmodtagere.

»Deres kompetencer og joberfaringer gør det ifølge McKinsey svært – uden yderligere opkvalificering – at gennemføre et skift i branche og job, som styrker beskæftigelsesmulighederne,« siger Frederik I Pedersen.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, er enig i, at de mange reformer, der er lavet over de senere år, er vejen til, at jobfesten kan fortsætte yderligere.

Reformerne har været nødvendige på grund af aldringen af befolkningen. Der bliver flere ældre i forhold til antallet af unge og samtidig lever vi længere og længere.

Det koster penge for statskassen. Med reformerne har vi sikret den såkaldte finanspolitiske holdbarhed. Det vil sige groft sagt sige, at vi får skatteindtægter nok til at kunne betale de regninger, der opstår, fordi der bliver flere ældre.

Med andre ord vil statsgælden ikke løbe løbsk, og vi vil ikke få problemer med store offentlige underskud. Samtidig er de mange reformer med til at øge beskæftigelsen for de ældre, hvilket ses af tallene fra EU.

»Reformerne gør, at til trods for at der frem til 2030 kun vil være en befolkningsvækst i aldersklasserne 20 år til 64 år på samlet set 6.200 personer, så vil arbejdsstyrken forventeligt stige meget mere. Det vil gøre det muligt, at beskæftigelsen måske kan stige med de 300.000 personer, som EU tilsyneladende forventer,« siger Steen Bocian.

Han fremhæver, at for at jobopsvinget kan fortsætte, er det ikke nok bare at se på reformerne af tilbagetrækningsalderen.

»Vi skal også have integreret de ikke-vestlige indvandrere bedre. Så deres arbejdsstyrke stiger. Den nød har vi desværre ikke knækket helt,« siger Steen Bocian.

Han understreger samtidig, at i modsætning til 3F, at den fortsatte jobfest ikke er ensbetydende med, at vi ikke kan komme til at mangle arbejdskraft om et år eller to.

»Vi kan sagtens have en overophedning i 2020 og så alligevel have 300.000 flere arbejdspladser i 2030,« siger Steen Bocian.