Dansk iværksætterfamilie sælger hotelkæde for trecifret millionbeløb

Her er det vigtigste, du bør vide, før dagen for alvor begynder. Berlingske gransker erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Peter Haaber og hans familie har siden 2003 drevet hotelkæden Zleep Hotels, som de nu har solgt majoriteten af. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor vi i dag både skal have historier fra ind- og udland. Vi begynder med succeshistorien om en dansk familie:

1
Familie forgyldes efter salg af hotelkæde til tyskere

Uden en nævneværdig formue har Peter Haaber og hans familie siden 2003 banket hotelkæden Zleep Hotels op til 11 hoteller.

Og nu ser det hårde arbejde ud til at betale sig for familien Haaber, der indkasserer et trecifret millionbeløb, efter den tyske hotelgruppe Deutsche Hospitality køber aktiemajoriteten i selskabet. Det skriver Børsen.

»Vi har nået det punkt, som vi kunne nå alene. Vi er vokset rigtig meget de seneste år og har flere hoteller i pipelinen, men hvis vi skulle vækste yderligere, skulle vi have en kapitalstærk partner, og det er vi sikret nu«, siger stifter og adm. direktør i Zleep Hotels, Peter Haaber til avisen.

Køberen er Deutsche Hospitality, der ejer en vifte af forskellige hotelbrands og driver mere end 130 hoteller i 18 lande fordelt på tre kontinenter. Tyskerne manglede dog en dør ind til det skandinaviske marked samt et hotelkoncept, der henvender sig til prisbevidste hotelgæster.

»Vi mangler økonomisegmentet i vores portefølje, og det er et, vi ikke vil være foruden, for det er i voldsom vækst i disse år,« siger adm. direktør for Deutsche Hospitality, Thomas Willms til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
København overgås kun af én by i verden i konkurrencen om de dygtigste talenter

Vi rykker videre til Finans, som kan fortælle, at Danmarks hovedstad ligger i verdenstoppen, når det gælder om at tiltrække de dygtigste folk.

København vurderes af forskere fra den ansete handelshøjskole Insead som den næstmest attraktive for de kvikkeste hoveder blandt 114 metropoler. Kun USA’s hovedstad, Washington D.C., er på det såkaldte Global Talent Competitiveness Index (GTCI) højere placeret end København.

»For både København og resten af landet har det afgørende betydning, at de dygtigste folk kommer hertil. Vi lever i en stærk konkurrenceøkonomi, hvor viden bliver mere og mere afgørende,« siger Lene Tanggaard, som er professor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

Det danske samfunds tiltrækningskraft på talenterne understreges af, at Danmark ligger på en femteplads på GTCI-listens opgørelse over attraktive lande.

3
Handelskrig: USA og Kina stadig »kilometer« fra hinanden

USA og Kina er fortsat meget langt fra hinanden i forhandlingerne om en handelsaftale. Det fortalte USA's handelsminister, Wilbur Ross, torsdag til tv-stationen CNBC, ifølge Bloomberg News.

»Vi er kilometer og kilometer fra at få en afklaring. Handel er meget kompliceret, og der er mange, mange udfordringer.« sagde Ross.

I næste uge skal Kinas vicepremierminister Liu He og USA's handelsrepræsentant Robert Lighthizer, de respektive forhandlingsledere fra de to lande, mødes.

»Folk skal ikke tro, at næste uges begivenheder vil være løsningen på alle udfordringerne mellem USA og Kina. Det er for kompliceret et emne. Jeg tror, Kina gerne vil indgå en aftale. Jeg tror, vi gerne vil indgå en aftale. Men det skal være en aftale, som virker for begge parter,« sagde Ross.

Kinas og USA's præsidenter, Xi Jinping og Donald Trump, indgik i slutningen af sidste år en aftale om en våbenhvile i 90 dage. Det betød, at USA ikke indførte nye toldsatser på Kina, og en planlagt forhøjelse af tolden på varer for 200 mia. dollar fra 10 til 25 pct. blev udskudt fra den 1. januar, men skrevet ind i kalenderen til den 1. marts i stedet.

Handelskrigen har siden dens begyndelse haft aktiemarkedet i sin hule hånd, og globale aktier får svært ved at stige mere, hvis der ikke snart kommer flere positive meldinger fra USA og Kina, lød vurderingen fra aktiestrateger tidligere på ugen til Berlingske.

4
Amazon æder sig ind på detailhandlen i Europa

Kigger man på de europæiske markeder, hvor markedsplatformen Amazon er gået ind, er der langt hen ad vejen god grund til frygt for den danske detailhandel.

I Tyskland sidder Amazon nu på 40 pct. af onlinehandlen, i England 25 pct., mens den amerikanske gigant i Frankrig sidder på omkring ti pct. af købene online. Det viser tal fra analysehuset Coresight Research. Til sammenligning sidder danskernes foretrukne webbutik, Zalando, på omkring to pct. af den danske onlinehandel.

Gigantens store vækst har desuden medført en markant ændring af den måde, forbrugerne handler på i de lande, hvor den er til stede.

Det viser en stor undersøgelse fra mediebureauet IUM, der har interviewet mere end 50.000 forbrugere i 11 europæiske lande, herunder Danmark, og set nærmere på, hvor forbrugerne har foretaget deres seneste indkøb.

Her svarer 75 pct. af de 5.000 adspurgte danske forbrugere, at de har foretaget deres seneste køb i en fysisk butik, mens 25 pct. angiver, at de har shoppet online. Tilsvarende er det 56 pct. af forbrugerne i England og Tyskland, der angiver en fysisk butik som sidste shoppested, mens 44 pct. angiver en onlinebutik. Der skriver Berlingske i dag.

En af de danske brancher, der frygter Amazon, er den danske bogverden, der er i gang med at forberede sig.

Tre forhold investorerne holder øje med

Her er tre forhold, som investeringøkonom i Nordnet Per Hansen har blikket rettet mod i dag.

  • De månedlige IFO-tal bliver offentliggjort kl. 10.00. IFO er den vigtigste og bredeste tyske indikator for den økonomiske udvikling. Investorerne vil spejde efter, om de seneste måneders aftagende vækstforventninger stadig er intakte, eller om der er en stabilisering under vejs.
  • Det britiske pund er blevet markant styrket det seneste døgn. Det sker ikke mindst, efter en britisk avisartikel indikerer, at det nordiske støtteparti til Mays konservative regering (DUP) har indikeret en betinget støtte til en Brexitaftale. Det er fortsat relevant at følge udviklingen i GBP for at vejre den finansielle risiko og se, om en (god) Brexitaftale bliver mere eller mindre sandsynligt. De seneste uger, siden May tabte afstemningen, er sandsynligheden for en aftale, set i en GBP optik, steget markant.
  • Norwegians aktiekurs crashede i går med et fald på 20 pct. efter IAG (moderselskab til bl.a. British Airways) meddelte, at de ikke vil købe selskabet, men i stedet sætter deres aktier til salg. Norwegian faldt med 20 pct. Har investorerne fået raset ud, eller kommer der en ny nedtursbølge i dag?

Markederne lige nu

De asiatiske aktier ligger i positivt territorium fredag morgen, hvor gode resultater i de amerikanske teknologiaktier torsdag er med til at løfte stemningen, mens investorerne afventer flere vigtige begivenheder i næste uge.

Nikkei 225 +1,1
Topix +1,0
Hongkongs Hang Seng +1,3
China Shanghai Composite +0,6
China CSI 300 +0,9
Taiwan Taiex +0,9
Sydkoreas Kospi +1,4
Indiens BSE Sensex +0,7
Singapores STI +0,9
Sydney ASX 200 +0,8