Dansk investeringskrise er den værste i den rige del af EU

De danske virksomheder investerer alt for lidt i forhold til landene omkring os. Det kan udvikle sig til en alvorlig hovedpine for væksten i Danmark.

Foto fra Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er uhyre svært for de danske virksomheder at få mere gang i investeringerne efter finanskrisen. De årlige investeringer er i dag 70 milliarder kroner mindre, end de var tilbage i 2007. Det gør den danske investeringskrise til den værste i EU, når man fraregner de syd- og østeuropæiske lande.

Det viser beregninger, som Dansk Erhverv har udarbejdet for Berlingske Business. De magre investeringer er med til at holde den danske økonomi fast i en lav vækst. I opgørelsen fra Dansk Erhverv kan man se, at lande som Østrig, Tyskland, Schweiz, Sverige og Irland alle har haft fremgang i deres investeringer. Bedst ser det ud i Irland.

»Der er mange faktorer bag det voldsomme dyk i investeringsaktiviteten, men jeg er ikke i tvivl om, at den høje kapitalbeskatning her i landet spiller en rolle. Særligt når vi kigger på opsparing uden for pensionssystemet, så er den effektive realbeskatning ekstremt høj,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

»Dertil kommer, at den lave vækst og de usikre vækstudsigter er med til at holde investeringerne nede. Det er jo værd at erindre, at investeringerne ligger lavt i mange lande – men de ligger bare lavere i Danmark end i de fleste andre lande, hvilket indikerer, at vi har en speciel udfordring,« siger Steen Bocian, som mener, at der kan være flere årsager til, at investeringskrisen gør ekstra ondt i Danmark.

Ud over højere aktieskat end i nogle af nabolandene kan det skyldes, at danske banker var særlig hårdt ramt i starten af finanskrisen, samt at vi har mange små og mellemstore virksomheder, der traditionelt ikke investerer så meget, når konjunkturerne dykker.

Frederik I. Pedersen, cheføkonom i fagforeningen 3F, er ikke i tvivl om, at den langvarige og tunge investeringskrise er et meget alvorligt problem for den danske økonomi.

»Der har været pænt gang i det private forbrug. Det er investeringerne, der har haltet. Det er skidt, forstået på den måde, at investeringerne er det, som skal give væksten i fremtiden,« siger Frederik I. Pedersen.

Boligmarkedet kollapsede

For at sætte mere skub i investeringerne har regeringen lagt op til en række initiativer i forbindelse med 2025-planen.

Det største element er forslaget om at indføre et fradrag på 4,5 procent for investeringer. Det skal være med til at øge den danske velstand med 12 milliarder kroner. Om de mange initiativer i regeringens plan bliver til noget, er på nuværende tidspunkt dog usikkert.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, påpeger, at når investeringskrisen har slået hårdere i Danmark end i udlandet, så skyldes det i høj grad, at det danske boligmarked kollapsede ved indgangen til finanskrisen.

Det bankede de danske boliginvesteringer helt i bund. Og selv om der er kommet mere gang i boligmarkedet igen, står det fortsat meget sløjt til med investeringerne, fremhæver Las Olsen.

Når det gælder regeringens forskellige forslag er han usikker på, hvor meget ekstra de vil give med hensyn til virksomhedernes lyst til at investere.

»Med det nye fradrag er der en lempelse af selskabsskatten forsøgt målrettet mod investeringerne. Det er svært at sige, hvor godt det kommer til at virke, for det har ikke været prøvet før. Der er spørgsmålet om administrationen af reglerne og om, hvorvidt virksomhederne kan forstå reglerne,« siger Las Olsen, som mener, at det er svært at sige, om det nye fradrag vil have samme effekt på investeringerne som en egentlig lempelse af selskabsskatten.

Moderne udstyr altafgørende

Hos Dansk Industri er man heller ikke i tvivl om alvoren af investeringskrisen.

»Danmark er et af de dyreste lande at drive virksomhed i. Det er helt afgørende, at de danske medarbejdere har adgang til det mest moderne udstyr – ellers kan virksomhederne ikke konkurrere,« siger Kent Damsgaard, vicedirektør i DI, som bakker op om regeringens plan for fremtiden – både fordi den har initiativer rettet direkte mod virksomhederne, og fordi den gerne skulle øge udbuddet af arbejdskraft.

»Når virksomhederne her til efteråret ser på, hvor de skal placere deres investeringer, så ser de også på, om de kan få den nødvendige arbejdskraft om fem år. Politiske beslutninger taget på den lange bane kan på den måde godt have effekt på den korte bane,« siger Kent Damsgaard, som på især ét punkt godt kunne tænke sig, at regeringen og Folketinget hurtigt kom i gang med at skrue på reglerne:

»Et flertal uden om regeringen har gjort det sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft som eksempelvis ingeniører og IT-specialister. Grænsen for, hvad de skal tjene, er blevet hævet. Det kunne Folketinget med fordel lave om på her i løbet af efteråret,« siger han.

Hos 3F påpeger Frederik I. Pedersen, at det – samtidig med at det er vigtigt at få øge virksomhedernes investeringer – er lige så afgørende at få efteruddannet og opkvalificeret arbejdskraften. Hvis ikke det sker, vil virksomhederne ikke få det fulde udbytte af nye investeringer, understreger 3Fs cheføkonom.