Dansk inflation lavere end ventet

De danske forbrugerpriser steg blot med 1,4 pct. i juni, mens økonomer adspurgt af RB-Børsen havde forudset en stigning på 1,8 procent. Nykredit nedjusterer forventningerne til inflationen i kølvandet på dagens tal (opdateret 10:31).

De danske forbrugerpriser sagtnede farten i juni måned, hvor priserne steg med 1,4 procent i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Det var en anelse mindre, end en række økonomer havde forventet.

Selv om priserne – eller inflationen – ikke er steget så meget som forventet, så er det blevet dyrere at være dansker. Det er særligt blevet dyrere at gå på privat – og efterskoler, da området uddannelse er steget med hele 4,1 procent.

Fødevarer og ikke alkoholiske drikke er også steget med 2,8 procent – særligt på grund af højere priser på juice, sodavand, brød og kornprodukter.

Derimod er det blevet billigere at købe tøj og computere. Området fritid og kultur er faldet med 0,9 procent – og det er særligt på grund af lavere priser på computere og radio/ TV-udstyr. Beklædning og fodtøj er også blevet en anelse billigere med et fald på 0,1 procent i priserne.

Inflationen vil stige kraftigere

Danske Bank havde forventet, at inflationen ville stige 1,6 procent – altså en anelse mere end den faktiske udvikling. Og banken vurderer, at den lave inflation er særdeles bemærkelsesværdigt:

"En inflationstakt helt nede på 1,4 procent i den nuværende situation med en økonomi, der har kørt på de høje nagler gennem flere år og et arbejdsmarked under et historisk pres, må siges at være særdeles bemærkelsesværdigt," siger analytiker i Danske Bank Christian Heinig.

Ifølge ham tyder meget dog på, at der bliver tale om enlig svale: Det underliggende inflationspres i dansk økonomi er på vej op via det tiltagende lønpres, og Danske Bank forventer, at lønstigningstakten tiltager fra i omegnen af tre procent i 2006 til cirka fire procent i 2007 og til små 4,5 procent i 2008.

"Det vil være medvirkende til, at trække inflationen op i omegnen af to procent over de kommende år - hvilket dog stadig må betragtes som lav inflation," siger Christian Heinig.

Nykredit nedjusterer

"I lyset af den kraftige højkonjunktur vi har været igennem og det udtalte kapacitetspres på arbejdsmarkedet, er det imponerende med så lav en inflation," lyder meldingen fra seniorøkonom i Nykredit, Jakob Legård Jakobsen.

han peger på, at globaliseringen – i form af billig importvarer og mulighed for import af udenlandsk arbejdskraft - spiller her en ganske vigtig rolle.

Dagens lave inflationstal får Nykredit til at nedjustere forventningerne til inflationen i år, der hidtil har været på 2,1 procent for hele året. Det vil svare til, at inflationen skal stige med 2,4 procent i sidste del af året, og det urealistisk, vurderer banken

"Vi nedjusterer derfor vores inflationsprognose og vurderer, at inflationen også i år vil holde sig under 2 procent," siger Jakob Legård Jakobsen.