Dansk inflation langt under EU-gennemsnit

Den danske inflation er rekordlav og langt under gennemsnittet i EU, viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har udarbejdet.

Ifølge cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, skyldes den danske bundskrabning primært de lavere afgifter, vi har herhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalbanken - Frit

Gennem det seneste år er de danske priser steget med 0,4 pct., og dermed er Danmarks inflation tredjelavest i EU, hvor kun Grækenland og Bulgarien har en, der er lavere. Samlet set for alle EU-lande ligger gennemsnittet i inflationen på 1,7 pct.

Ifølge cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, skyldes den danske bundskrabning primært de lavere afgifter, vi har herhjemme.

»I mange andre EU-lande bliver afgifterne tværtimod sat op for at lukke hullet i statskassen. Det får i en periode den danske inflation til at ligge ekstraordinært lavt. Den anden hovedårsag til den lave inflation er den svage økonomiske vækst. Dansk økonomi har stort set stået stille de seneste tre år. Det har presset lønningerne ned og gjort det sværere for butikkerne at hæve priserne,« forklarer Jacob Graven i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Det er Sydbanks forventning, at inflationen i Danmark vil fortsætte med at være lav i det kommende år, men næppe falde væsentligt fra det nuværende rekordlave niveau.

»Når effekten af de lavere afgifter falder ud af statistikken, vil den danske inflation stige. Desuden vil lidt højere økonomiske vækst kunne bidrage til at presse priserne lidt op. Men foreløbig kan danskerne glæde sig over, at pengene rækker længere og reallønnen stiger, selvom de fleste oplever særdeles lave lønstigninger. Det kan vi takke den rekordlave inflation for,« pointerer Jacob Graven.

Cheføkonomen fra Sydbank ser det derudover bemærkelsesværdigt, at et gældsplaget land som Spanien har betydeligt højere inflation end gennemsnittet i EU. En af hovedforklaringerne til dette er ifølge Jacob Graven, at det sydeuropæiske land i øjeblikket har højere afgifter end sine europæiske kolleger.